Pregled tjedna

Sukob interesa i još 14 takvih

Opet se traže krivci u BiH. Prioritet je sasuti što više patriotizma u priopćenje i graditi državu slovima ne mareći za brojeve. Osim na računima.
Kolumna / Pregled tjedna | 23. 05. 2022. u 09:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16.5. – Ponedjeljak

Interes u BiH, zemlji koja sve manje interesira sebe samu, može se nastaviti sukobljavati. U državnom Domu naroda naime nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je jedan od 14 prioriteta Europske komisije za članstvo u EU. Prioritet je interes, a ne tamo nekih 14 ciljeva o kojima godinama pričaju oni čiji se interes sukobljava sa svim osim sa džepovima.

U interesu nije ni snižavanje stope PDV-a ni povećavanje plaća najneplaćenijim s državnih jasli. Interes je nešto drugo.

Za to vrijeme državne institucije se pravdaju da ih ne pretresaju nego da im gledaju papire, državni tužitelji se pravdaju da nisu krali novac riječima da ''korist  nije u jedenju, nego u parama'' a cijene goriva rastu.

Prioritet je nešto sasvim drugo.

17.5. – Utorak

Opet se traže krivci u BiH. Prioritet je sasuti što više patriotizma u priopćenje i graditi državu slovima ne mareći za brojeve. Osim na računima.

Veliki upozoravaju naše velike da su neodgovorni. Veliki ne odgovaraju.

Traži se novac za izbore. Privremena zemlja se privremeno financira i još se čeka službena blagajna. Za to vrijeme nitko ne zna kako se troši a ako netko slučajno i pita, odgovora neće dobiti. Tako Naftni terminali Federacije, te moćne naftne sile čiji premijer kaže kako u rezervama nema ni litra goriva, odbijaju da netko pročešlja njihovo poslovanje. Nafte ionako nema.

Na suđenjima otkrivamo kako ministri savjetnike ne pitaju za savjet i kako nitko ne zna kako su nestali milijuni.

U tročlanom Predsjedništvu traži se ostavka jedne glave tek toliko da se na uljuljanim glasačkim skeletima podgrije glasačko tijelo.

18.5. – Srijeda

More vijesti u kojima se razvlače interesi i patriotizam, krivci za nedonošenje proračuna, želje da se održe izbori i da se Balkan ugura u Uniju reda radi, ali po nekom redu, zasjenila je operacija člana Predsjedništva BiH.

Željko Komšić je operiran bod budnim okom Sebije Izetbegović. Nije jasno zašto je ginekologinja bdjela tri sata nad kičmenim kanalom. Kao da je svaki kanal kanal vezan uz djelatnost nepokazane diplome.

Dragan Čović, koji je umotao odgovor hrvatskom predsjedniku da se ne bi zamjerio hrvatskom premijeru, utješio nas je kako se ne boji sankcija, a Aleksandar Vučić zabrinuo proročanstvom kako nas čeka najteža jesen.

Nama je svejedno i za sankcije i za vremenske prognoze.

19.5. – Četvrtak

Brinu se dežurne brigonoše je li moćna BiH uvela sankcije Rusiji i čude se dežurne čudonoše kako to vlast nije reagirala na inflaciju u zemlji. Još se jednom prežvakava patriotizam i padaju teška slova zbog brojeva koji se nisu donijeli preko reda da bi se stalo u glasačke redove koji ionako neće donijeti ništa novo. Jer, ako brigonoše i čudonoše bolje pogledaju, mogli bi se zabrinuti i začuditi da se za izbore još nitko ne zagrijava govoreći o problemima koji su u neke druge redove otjerali skoro pola milijuna ljudi iz BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je kako je zadovoljan izgradnjom Koridora Vc. Koridor, dug 113 kilometara, šuti. Ostatak, kao puno toga u BiH, čeka.

Za to vrijeme, tehnička Vlada Federacije šakom i kapom dijeli novac i podmazuje kanale za izbore. Dok se u priopćenjima o poticajima pojašnjava što znači nov automobil, Novalić nam crta što je to električno vozilo. Dokaz je to da vladajući stvarno misle da je narod, koji plaća ceste, a nema ih, stvarno glup.

Za to vrijeme, narod, koji plaća ceste a nema ih, misle da je dovoljno dijeliti premijerovu lekciju na društvenim mrežama i glupim pametnim telefonima.

20.5. – Petak

''Dolazi jesen, Hrvati će ići u osnivanje svoje samouprave'', rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Hrvatima u BiH nije nitko ništa rekao. Pa ni da dolazi jesen.

Sapunica oko proračuna se bliži kraju ali baloni rastu. Dok slušamo krikove kako nam treba što prije novac za održavanje izbora ne čujemo da ''proračun za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u veljači upućen Predsjedništvu BiH''. Čujemo samo kako je novac potrošen. Kako, ne znamo.

Ne znamo ni tko će biti hrvatski kandidat za člana Predsjedništva BiH. Znamo da, za sada, Dragan Čović neće. Lepeza baš i nije široka.

21.5. – Subota

Ako mi ne znamo, zna prognostičar Vučić koji kaže da je BiH uvela sankcije Rusiji.

Gledamo iste scene. Lideri stranaka ulaze u dobro čuvano dvorište i izlaze puni optimizma izjavljujući kako puni k'o brodovi sumnjaju u dogovore. Dat će, kažu, sve od sebe.

Unija kaže da smo nam je mjesto u zajednici iako mi ni sami ne znam gdje nam je mjesto i ne znamo zajedno.

22.5. – Nedjelja

Ljubav napaćenih građana, njihov kružić oko broja pred imenom i povjerenje da upravljaju životom birača traži 91 politička stranka i 17 neovisnih kandidata koliko ih se prijavilo na ovogodišnje izbore.

Strankama, kaže Središnje izborno povjerenstvo, nije smetalo poskupljenje takse. Kao da je strankama u BiH novac problem. Problem je što građanima od kojih traže glas ne pojasne čiji je to novac. Ili je to sukob interesa.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close