Wigemark sa Zvizdićem

Nova Strategija pokazuje opredijeljenost EU za proširenje na zemlje zapadnog Balkana

Wigemark ističe da strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost Europske unije za proširenje na zemlje zapadnog Balkana.
Vijesti / Politika | 05. 02. 2018. u 21:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je u ponedjeljak šefa izaslanstva Europske unije u BiH Larsa - Gunnara Wigemarka koji ga je upoznao sa sadržajem Strategije proširenja Europske unije za Zapadni Balkan.

Veleposlanik Wigemark je rekao da će plan Strategije u Europskom parlamentu u utorak prezentirati visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johanes Hahn. Dodao je da Strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost Europske unije za proširenje na zemlje zapadnog Balkana.

Rekao je da će u akcijskom planu mjera i projekata osnažiti zemlje koje su u procesu proširenja i da će ovi projekti uključivati jačanje vladavine prava, jačanje mjera u oblasti sigurnosti i migracija, podršku socio-ekonomskom razvoju, infrastrukturno i energetsko povezivanje, digitalnu agendu za zapadni Balkan, te jačanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

Naglasio je da nova Strategija daje mogućnost svim zemljama zapadnog Balkana da s ispunjavanjem uvjeta, imaju odmah mogućnost za pristupanje članstvu u Europsku uniju. Veleposlanik Wigemark je najavio i dolazak Jeana Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije krajem veljače u Bosnu i Hercegovinu, priopćeno je iz Službe za informiranje Vijeće ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close