Predsjedništvo BiH

Čović s Cormack i Wigemarkom o izbornom zakonu i političkoj situaciji

Tema razgovora bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini te stanje reformi
Vijesti / Politika | 16. 01. 2018. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s veleposlanicom SAD-a u BiH Maureen Cormack i posebnim izaslanikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Tema razgovora bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini te stanje reformi. Naglasak je stavljen na nužne izmjene Izbornog zakona u svim njegovim elementima koja zahtijevaju učinkovita rješenja, sukladno europskim standardima i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH. To se odnosi na utvrđivanje načina izbora članova Predsjedništva BiH, izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, organiziranje izbora u Mostaru, kao i realizaciju niza međunarodnih preporuka koje za cilj imaju unaprjeđenje učinkovitosti i transparentnosti izbornog procesa.

Foto: Predsjedništvo BiH / Dragan Čović i Maureen Cormack

Predsjedatelj Čović je istaknuo kako je nužno težiti rješenjima koja istodobno unaprjeđuju europsku perspektivu BiH i jamče punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda kroz dosljednu primjenu načela legitimnog predstavljanja u izbornom procesu.

Sugovornici su zaključili da je u cilju iznalaska potrebnih rješenja u narednom razdoblju potrebno dodatno intenzivirati razgovore parlamentarnih stranaka, kako bi se omogućila potpuna provedba izbornih rezultata nakon općih izbora u listopadu 2018. godine, te na taj način kreirale pretpostavke za daljnje reformske aktivnosti od vitalnog značaja za BiH, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close