Ispred SDA

Zvizdić: Bit će mi čast prihvatiti kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

''Bilo tko da bude kandidat, treba da mu bude čast da bude predstavnik SDA. Biti član Predsjedništva je funkcija koja je vrlo odgovorna i predstavlja visok nivo časti'', kazao je predsjedavajući Zvizdić za Hayat TV.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2018. u 23:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je da će biti počastvovan ako ga Stranka demokratske akcije (SDA) bude kandidirala na izborima za člana Predsjedništva BiH te da će prihvatiti kandidaturu.

''Bilo tko da bude kandidat, treba da mu bude čast da bude predstavnik SDA. Biti član Predsjedništva je funkcija koja je vrlo odgovorna i predstavlja visok nivo časti'', kazao je predsjedavajući Zvizdić za Hayat TV.

Jedna od tema razgovora bio je set zakona o trošarinama koji je danas stupio na snagu, a predsjedavajući Vijeća ministara kaže da nije zabrinut što je ovaj set zakona dospio na Ustavni sud BiH jer smatra da nema osnovane podloge da bilo što bude promijenjeno.

Naglasio je da je suština akciza u osiguranju sredstava koje će u sljedećih pet godina omogućiti intenzivnu izgradnju autocesta u BiH.

''Već sada imamo potpisane ugovorene kredite u iznosu od više od 800 milijuna eura koji će samo rasti. Na predstojećem samitu sa Europskom bankom za obnovu i razvoj u Londonu bit će odobrena dodatna sredstva, što znači da ćemo samo moći postići dinamiku ozbiljne, intenzivne izgradnje autoputova, brzih cesta i magistralnih cesta u BiH'',  kazao je, istakavši da se bez te izgradnje ne može govoriti o ekonomskom razvoju BiH.

Za činjenicu da za poskupljenjem cijena goriva slijedi i poskupljenje prijevoza i životnih namirnica, Zvizdić kaže da se to nije trebalo dogoditi jer sve projekcije nisu predviđale da će doći do spomenutih poskupljenja.

''Međutim, ono što sam danas primijetio su različite cijene nafte i naftnih derivata na pumpama različitih distributera nafte, što govori o činjenici da ne postoji jasna matrica koja vrijedi za cijelu BiH već sami distributeri određuju svoje marže'', napomenuo je.

Stoga je mišljenja da bi i distributeri nafte trebali sudjelovati u ukupnom projektu ubrzane izgradnje infrastrukturne mreže BiH.

Komentirajući jučerašnju odluku Vijeća ministara o oslobađanju od carina, između ostalih, uvoznika opreme za proizvodnju te uvoznika opreme za deminiranje, Zvizdić je rekao da će to dovesti do velikih ušteda.

''Sve što radimo na nivou Vijeća ministara, uvijek u fokusu imamo da unaprijedimo gospodarsku osnovu BiH, a jedna od odluka je upravo ta i odnosi se na one koji žele da obnove ili pokrenu novu proizvodnju ili je unaprijede s novom tehnologijom'', istaknuo je.

Osim toga, dodao je da će carinskih trošarina biti oslobođena i roba koja služi za obnovu i rekonstrukciju BiH, školski pribor te pribor za slijepe osobe, a kako je rekao, za šest mjeseci imat će i prve rezultate kada je u pitanju pokretanje nove proizvodnje, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara osvrnuo se i na pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, što je i jedan od razloga zbog kojeg su članovi Predsjedništva BiH otputovali u Bruxelles.

''Nemam informacija iz prve ruke o tome da li je postignut neki napredak, ali neki veliki napredak ne može ni biti postignut na bazi samo jednog sastanka. Riječ je o sustavnom, važnom zakonu koji uređuje izuzetno značajnu oblast za BiH'', kazao je Zvizdić gostujući u Vijestima Hayat-a.

Naglasio je da je za europski put BiH bitno da u Izborni zakon budu ugrađene smjernice iz presude Europskog suda za ljudska prava za slučaj "Sejdić i Finci", jer to, ako ne bude ugrađeno, može predstavljati prepreku u budućnosti.

''Već 4-5 godina bezuspješno pokušavamo da nekoliko rečenica iz te presude ugradimo u Izborni zakon i tu država i političke partije ne pokazuju dovoljan nivo odgovornosti niti kapacitet da se to završi'', tvrdi Zvizdić.

Osvrnuo se i na Upitnik Europske komisije za koji je kazao da predstavlja jednu od najkompleksnijih faza na europskom putu BiH te da ne postoji ništa složenije u posljednjih 10 godina što je u vrlo kratkom vremenskom periodu usuglašeno i provedeno u BiH.

''Međutim, Upitnik ne zahtijeva niti podrazumijeva nikakve kompromise. Upitnikom se ništa ne legalizira niti se bilo što može osporiti, jer je Upitnik samo inventura aktualnog i realnog stanja u BiH kako bi Europska komisija mogla usporediti stanje u BiH s procedurama, standardima i normativima i pravnom stečevinom EU'', naglasio je.

Nažalost, dodao je, o Upitniku najviše govore oni koji najmanje razumije EU integracije, a kritiziraju ga najviše oni koji su osam godina blokirali europski put BiH.

Posebno je naglasio da Upitnik ne podrazumijeva kompromis niti kada je u pitanju popis stanovništva, za koji je rekao da je politiziran od onih koji su već započeli predizbornu kampanju i koji su "oboljeli od mržnje prema SDA, tako da izmišljaju nepostojeće probleme".

Tijekom gostovanja u Vijestima Hayat-a, predsjedavajući Zvizdić je razgovarao i o odlagalištu radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, te kazao da će BiH iskoristiti sve mehanizme koje omogućava međunarodna konvencija za zaštitu okoliša i zraka da bi sudjelovali u odlučivanju o definiranju lokacije za odlaganje otpada.

Napomenuo je da je praksa u Europi da nuklearni otpad smjesti tamo gdje i nastaje, a da u ovom slučaju Hrvatska želi transportirati otpad na relaciji čija je dužina 200 km.

Izrazio je nadu da će ovo pitanje sa susjednom Hrvatskom biti riješeno uz međusobno razumijevanje, jer će u suprotnom BiH pokrenuti procedure koristeći instrumente međunarodnih konvencija.

Kopirati
Drag cursor here to close