Nikšić - Forto - Konaković

Stranke Trojke - Pravosuđe BiH je duboko korumpirano

Trojka se posebno osvrnula na posljednju aferu u vezi sa snimkom razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.
Vijesti / Politika | 21. 09. 2021. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH, Naše stranke i Naroda i pravde koje čine koaliciju Trojka, Nermin Nikšić, Edin Forto i  Elmedin Konaković danas su na pres-konferenciji govorili o stanju u bh. pravosuđu, posebno se osvrnuvši na posljednju aferu u vezi sa snimkom razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Nikšić je kazao da građani izlaskom na ulice i prosvjedima moraju tražiti pravdu i angažman pravosudnih institucija kako bi se razriješile, kako je rekao, brojne afere i pitanja ubojstava. 

Važnije je što smo čuli, a ne tko je snimao

''Možete misliti kako se onda teško dolazi u poziciju da se rješavaju neke stvari koje se tiču organiziranog kriminala i korupcije'', naveo je Nikšić.

Kaže da je to nešto na šta je on posebno dao akcenat u svom prvom razgovoru s novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Video: Stranke Trojke - Pravosuđe BiH je duboko korumpirano

Napomenuo je da svake godine međunarodna zajednica angažira značajna sredstva, pravi novu agendu i u svakoj od tih agendi je borba protiv korupcije i organiziranog kriminala jedan od ključnih segmenata.

Nikšić se osvrnuo i na aferu u vezi sa snimkom razgovora direktora Obavještajno-sigurnosne agencije i glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Po njegovim riječima, otvara se priča tko je koga snimao, a to je manje važno, jer je "puno važnije šta smo čuli na tom snimku, puno je važnije da je snimak autentičan“.

''Puno je važnije od toga tko je snimao, da mi ustvari vidimo kako ova aktuelna vlast funkcionira i kako koristi sve poluge sustava, kako koristi sve ove agencije, kako se bori protiv svojih političkih neistomišljenika. Kad su spremni ovo uraditi Tužiteljstvu i glavnoj tužiteljici, možete misliti šta mogu očekivati njihovi politički protivnici, predstavnici opozicije, obični građani koji se drznu da ugroze neke njihove interese'', izjavio je predsjednik SDP-a BiH.

Najavio je da je, kao predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zakazao sjednicu komisije za sljedeću srijedu, jer smatra da se komisija treba očitovati o ovome. 

Na videu nema nevinih

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je ocijenio da taj video dokazuje da je bh. pravosuđe duboko korumpirano, navodeći da je "ovo sistemski problem, te da na onom videu nema nevinih".

''Na onom videu postoje ozbiljne indicije kršenja zakona svih koji sjede na onom sastanku. Očekujem da će biti pokrenute kaznene prijave, u najmanju ruku disciplinske prijave protiv pripadnica pravosudnih organa'', naveo je Forto.

Kazao je da će se u skoroj budućnosti, odmah nakon deblokade institucija na državnoj razini, vidjeti izvještaj istražne komisije parlamenta BiH, koja je imenovana isključivo da se bavi stanjem u pravosuđu.

Kada je riječ o reformi pravosuđa, kaže da to zvuči kao isprana fraza, "ali ako postoji jedan segment društva koji je potrebno izvrnuti naopačke, to je naše pravosuđe“.

Istaknu je da taj video, kao i prethodni video-snimci i sve prethodne afere koje su došle s te razine, pokazuju zašto javnost više ne vjeruje pravosudnim institucijama.

''U ime građana možemo poručiti da smo nestrpljivi da sa napokon počne nešto događati u našem pravosudnom sustavu, gdje će pravda biti na prvom mjestu, a ne isključivo manja grupa ljudi iz određenih političkih opcija koja štiti svoje stečene interese'',  istaknuo je Forto, te najavio da će ova grupa stranaka ponuditi konkretna rješenja.

Nije prva, ali je najvažnija snimka

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao kako ovo nije prvi snimak, ali je možda do sada, kako je ustvrdio, najvažniji. Dodao je da je vrijeme da se svi upitamo trebamo li uopće da trpimo ovakav koncept u koji se u ovoj zemlji uložilo toliko truda i sredstava i osobnog zalaganja pojedinaca, a posebno međunarodne zajednice, koja je najviše pokušala uraditi u reformi pravosuđa.

''Danas vidite šta smo od te reforme zapravo dobili. Dobili smo potpuno privatizirane institucije i sudove i tužiteljstva. Sudovi su jedno vrijeme, čini mi se, odolijevali ovakvoj vrsti utjecaja, ali dolaskom ovog sada predsjednika suda čini mi se da je tamo mnogo više politike nego što je ikad bilo'', smatra Konaković. 

Kaže da je strašno da prvi čovjek sigurnosne agencije uhodi, istražuje, saslušava i poziva tužiteljicu da posluša snimku razgovora dvojice tužitelja.

''Možda najbrutalnija rečenica jeste razgovor između tužiteljice i direktora u kome se kaže 'ti znaš da se ne može raditi visoka korupcija' i direktor to potvrđuje. U jednom trenutku njih troje konstatira da se ne može raditi visoka korupcija i da tu, kako oni kažu, malu i srednju korupciju rade kako bi narod vidio da se nešto radi'', kazao je Konaković, dodajući da su to strašne okolnosti i činjenice.

Kopirati
Drag cursor here to close