Glas bacili sa stilom

Bob Marley, Asim Ferhatović Hase, Zgembo Adislić: Koji junaci i kakve parole su zabavljali građane na izborima?

Prošarati svoj listić namjerno, prekrižiti sve kandidate ili dopisati novog kandidata.…nebrojeno je mnogo načina kojim građani odluče svoj glas baciti u vjetar.
Vijesti / Flash | 29. 09. 2022. u 11:26 M.Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezadovoljnih birača u Bosni i Hercegovini za svake izbore sve je više. Potencijalna imena koja se nude građanima na izbornim listama baš ne oduševljavaju, stoga se mnogi nerijetko odluče za poništavanjem istih.

Prošarati svoj listić namjerno, prekrižiti sve kandidate ili dopisati novog.…nebrojeno je mnogo načina kojim građani odluče svoj glas ''baciti u vjetar''.

Kad se već odlučuju na ''bacanje glasova'' neki to urade sa stilom.

 Keep calm + gangam Style

Tako se na izborima u Bosni i Hercegovini građani pored ustaljenih imena kao što su Borjana, Bakir, Dragan, Milorad ili Željko nerijetko odluče za kreativnije likove poput superjunaka Batmana koji našim političarima šalje nedvosmislene poruke, reggea ikonu s Jamajke Bob Marleya i popularnog Chucka Norrisa.

Neizostavni budu i akcijski junak Rambo kao i vječni dječak Petar Pan.

Uz poruku 'Keep calm + gangam Style' na izborima u Bosni i Hercegovini glas je znao dobiti i korejski pjevač Psyja, izvođač nekadašnjeg popularnog hita 'Gangam Stylea'.

Kad se već odlučuju na bacanje glasova neki to urade sa stilom

Od domaći imenom na ponekom listiću nađe se popularni Asim Ferhatović Hase, ali i čitava generacija Željezničara 1984./1985. predvođena Ivicom Osimom. Nadahnuće za izbore našli su i navijači FK Sarajeva koji su 25. rođendan navijačke grupacije obilježili prigodnim naljepnicama na glasačkim listićima. 

Od novijih nogometnih legendi Edin Džeko i Luka Modrić imana su koja obećavaju. 

 Batmana koji našim političarima šalje nedvosmislene poruke

Svoje mjesto znao je dobit i Gojko Sisa, lik iz filma "Munje", te legendarni Zgembo Adislić, analitičar iz Nadrealista. Neki su glasali i za sebe, a među njima se našao i Edhem V. Tarabukaš, "zavisni kandidat za Velušiće".

Nekima je čak Mevlid Jašarević, čovjek koji je 2011. godine pucao na Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Sarajevu bio zanimljiviji nego svi ponuđeni kandidati. A koliko naši građani vjeruju bh. političarima kazuje i podatak da su neki pored svih naših obećavajućih imena 'spas' tražili u tadašnjoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Od novijih nogometnih legendi Edin Džeko i Luka Modrić imana su koja obećavaju

Na glasačkim listićima u Bosni i Hercegovini nerijetko se nađu i parole “Svi ste vi lopovi” i pitanja “Gdje su moje zlatne kašike?”, kao i mudrosti Ive Andrića: "Dođu, tako, vremena kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!"

Na glasačkim listićima nađu se i mudrosti Ive Andrića

Posebno nadahnuti postanemo tijekom glasanja pa stihovi popularnih hitova nerjetko završe na listićima kao neka poruka:

„Perspektiva, perspektiva,

svima nam je, svima,

siva perspektiva ...“

No unatoč svi ovim superjunacima, popularnim akcijskim i nogometnim junacima, parolama i stihovima, nažalost, po broju glasova nitko do sada nije uspio nadmašiti stvarne igrače ove priče – bh. političare.

 Pored ustaljenih imena građani se odluče za Chucka Norrisa

Inače, broj poništenih listića na izborima u našoj zemlji, barem prema ranijim informacijama, iznosi više od 9 posto, što je prilično visok postotak u usporedbi s europskim prosjekom i prosjekom u razvijenim demokracijama gdje se obično kreće oko 3 posto.

Puno je razloga zbog čega je tako visok postotak nevažećih listića – neki to prepisuju manipulacijama u izbornom procesu dok drugi vjeruju da tim činom građani iskazuju svoj bunt.

Izborni cirkus koji građani Bosne i Hercegovine plaćaju više milijuna maraka ponovno će se održati u nedjelju 2. listopada kada će  3.368.666 bh. građana odabrati novu vlast. Na ovogodišnjim izborima u BiH sudjeluje čak 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata, što su ponovo rekordne brojke.

Svoje mjesto znao je dobit i Zgembo Adislić, analitičar iz Nadrealista

Ovi izbori sa sobom nose i neke tehničke promijene prilikom samog glasanja. Jedna od njih je da će se glasački listić ispunjavati leđima okrenuti članovima izbornog povjerenstva čime se želi spriječiti mogućnost fotografiranja listića.

Definitivno će biti zanimljivo vidjeti snalažljivost glasača u ovakvim uvjetima i fotografiranje glasačkih listića sa zanimljivim dopisanim kandidatima kao i parolama koji su do sada redovno uveseljavali građane nakon izbora.  

Kopirati
Drag cursor here to close