Nema mjere

Političari zloupotrebljavaju djecu u izbornim kampanjama

Kako izmjene izbornog zakona još nisu na vidiku tako će i pitanje zabrane svakog vida zloupotrebe djece u političke svrhe morati pričekati.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2022. u 07:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo i institucije koje se bave zaštitom dječijih prava apeliraju na političke subjekte da ne zloupotrebljavaju djecu u izbornoj kampanji.

Apeliraju i na roditelje da djecu ne vode na političke skupove da bi ih zaštitili od nepotrebnog izlaganja. Ovo pitanje nije tretirano u Izbornom zakonu i sankcije ne postoje.

Svake dvije godine mjesec dana pred izbore svjedoci smo koliko se djeca koriste u svrhu kampanje. Shodno tome, apeliraju i nadležne ustanove i na političke subjekte, medije, ali i roditelje.

Gordana Rajić, Ombudsman za djecu Republike Srpske, ističe: "Ono što je posebno problematično jeste i fotografiranje i tu stalno apeliramo i na roditelje i spol, kako na subjekte, tako i i medije, niti u kampanji ni kada se govori i spol subjektima. Bilo kakvo korištenje fotografija sa djecom ruše njihovo pravo na privatnost i u konačnici može dovesti do zloupotrebe od trećih lica."

Nije samo fotografiranje prisutno, problem je i dovođenje djece na izborne tribine, te organiziranje skupova u prostorijama koje kolektivno pohađaju djeca, te posjete školama i vrtićima. Međutim, najveći je problem što sankcija za ovo nema.

Željko Bakalar, član SIP-a BiH, kaže: "Naš izborni zakon ne poznaje takvu vrstu prekršaja od strane političkih stranaka. Mi smo u izmjenama izbornog zakona inicirali da se unese da ta forma i zagovaramo da se djeca ne zloupotrebljavaju u te svrhe. Međutim, medijima je dato pravo da tijekom kampanje odbiju oglašavanje za političke subjekte koji u svojim video spotovima koriste maloljetnike''.

''Agencija ovim putem podsjeća nosioce dozvola koji su u obavezi da prate aktivnosti političkih subjekata na odredbe kojima je korištenje maloljetnika u političke svrhe zabranjeno'', navode iz RAK-a BiH.

Iz sociološkog ugla promatrano, ovo je model koji se godinama primjenjuje i to ne samo u našem društvu. Jednostavno je, navode sociolozi, riječ o klasičnoj zloupotrebi djece da bi birači omekšali, jer se igra na kartu tradicionalnih vrijednosti i uvažavanja porodice.

Vladimir Vasić, sociolog, kaže: "To je jedna dobro uvježbana politička šarada gdje oni pokušavaju da nam se prikažu da nam se prikažu kao ljudi iz naroda, jer svi znaju da smo slabi na djecu i na te tradicionalne vrijednosti. Bilo bi pametnije da se vidi što će uraditi da toj djeci stvore uvjete za život", dodaje.

Kako izmjene izbornog zakona još nisu na vidiku tako će i pitanje zabrane svakog vida zloupotrebe djece u političke svrhe morati pričekati. Trenutno je moguće osloniti se samo na svijest roditelja, manje na svijest političkih kandidata, javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close