Formiranje vlasti

Federacija bez opozicije?! Stranka za BiH i NES pozvali sve stranke na dogovor

Bit će tu četiri sastanka - jedan s Trojkom, jedan sa SDA i DF-om, treći s HDZ-om, a četvrti s HDZ-om 1990 i Republikancima. Malo je tužno i jadno da mi ništa ne radimo i da čekamo da visoki predstavnik djeluje“, naveo je predsjednik NES-a Nermin Ogr
Vijesti / Politika | 14. 04. 2023. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ustavne komicije Mladen Bošković uputio je obavijest članovima Komisije da dostave svoje prijedloge radi izvršavanja zaključka Parlamenta Federacije BiH.

Foto: Facebook / Predsjednik SBiH Semir Efendić

Stranka za BiH i NES pozivaju HDZ, Trojku i opoziciju 

Zahtjev je to Stranke za BiH i NES-a koji su uputili urgenciju rukovodstvu Zastupničkog doma FBiH. Datum održavanja sjednice Ustavne komisije trebao bi biti poznat za nekoliko dana.

Foto: Bljesak.info / Čović i Nikšić u Mostaru
 

Također, NES i Stranka za BiH su uputili pozive strankama okupljenim oko Trojke, HDZ-a BiH, ali i opoziciji i za razgovor o formiranju Vlade Federacije. Svi sastanci su planirani za narednu sedmicu.

Mukotrpno do nove federalne vlasti 

Zahtjev SBiH-a i NES-a rukovodstvu Zastupničkog doma federalnog rezultirao je obavještenjem Ustavne komisije. Razmatrat će se postojeće ustavne odredbe, uz iniciranje potencijalnih izmjena. Datum održavanja sjednice Ustavne komisije za sada nepoznat, ali je povod jasan - izvršavanje zaključka Parlamenta FBiH.

Usvajanjem zaključka SBiH i NES-a omogućila bi se implementacija izbornih rezultata i imenovanje nove Vlade, što trenutno predstavlja problem bez rješenja.

„Nama je dostavljena obavijest da se od članova Komisije traži da dostavimo svoje prijedloge za izmjenu Ustava. Nije propisan neki rok, vjerujem da će se za 5 dana očekivati da mi kao članovi dostavimo svoje prijedloge“, kazao je SDP-ov Belmin Zukan, član Ustavne komisije

Ustavnoj komisiji preostalo je manje od sedmicu dana da razmotri zaključak Kluba SBiH-a i NES-a te ponudi soluciju za izlaz iz komplikovane političke situacije u kojoj se nalazi ovaj nivo vlasti. 

foto: Internet / Nermin Ogrešević

Čekajući Schmidta 

Dok čekaju na potencijalne izmjene Ustava Federacije BiH, SBiH i NES uputili su i pozive strankama okupljenim oko Trojke, HDZ-u BiH, ali i opoziciji za razgovor - istaknula je dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Edina Gabela (SBiH).

Sastanci su zakazani za 18. i 19. april, a cilj im je, kažu, dogovor koji vodi ka imenovanju Vlade Federacije, a ne iščekivanje novih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. 

"Tužno i jadno" 

„Bit će tu četiri sastanka - jedan s Trojkom, jedan sa SDA i DF-om, treći s HDZ-om, a četvrti s HDZ-om 1990 i Republikancima. Malo je tužno i jadno da mi ništa ne radimo i da čekamo da visoki predstavnik djeluje“, naveo je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Pozivu na razgovor odazvat će se Narod i pravda, potvrdio je lider ove stranke Elmedin Konaković. Dogovor je, tvrdi, lako postići, ali upozorava - mora se računati i na stavove HDZ-a BiH. 

Foto: Bljesak.info / Elmedin Konaković u Mostaru

Konaković: Odazvat ćemo se 

„Mi ćemo se za 15 minuta dogovoriti sa SBiH, NES-om, DF-om, SDA, SBB-om - sa svima drugima kako treba da izgleda BiH. Ja ću sad staviti potpis na inicijativu Željka Komšića – jedan čovjek-jedan glas, da nema entiteta, ali oni treba da nam kažu kako se tamo dođe bez glasova HDZ-a i SNSD-a“, kaže Konaković.  

Lendo zvao Čovića, on ga odbio 

Oglasio se i potpredsjednik FBiH Refik Lendo, čiji se potpis na listi za novi sastav Vlade Federacije BiH i dalje čeka. Uputio je poziv za sastanak predsjednicima SDA, HDZ-a BiH i SDP-a s rukovodstvom FBiH u ponedjeljak. 

Dragan Čović danas je rekao kako neće razgovarati s Refikom Lendom jer nema što s njime razgovarati, odnosno, da taj razgovor može obaviti isključivo Lidija Bradara, predsjednica FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close