"Sjedili smo 'razjapljenih usta'"

Stranci u nevjerici: Spremni na nove kazne za Dodika i "sve koji pokušavaju destabilizirati BiH"

Murphy je napisao kako su sve troje u nevjerici gledali i slušali kako su Dodik te Željko Komšić i Šefik Džaferović gotovo jedva dočekali priliku da se pred njima posvađaju.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2022. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka administracija i utjecajni zakonodavci uvjereni su da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ne odustaje od planova za podjelu BiH i odcjepljenje Republike Srpske za što mu može poslužiti i kriza izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu dok on pokušava dokazati da mu to nije plan, prenosi Hina. 

Pomoćnica američkog državnog tajnika Karen Donfried zadužena za europske i euroazijske poslove je tijekom ovotjednog posjeta BiH poslala poruku da Washington krajnje ozbiljno uzima u obzir prijetnje po stabilnost BiH, uključujući one koje dokaze iz Republike Srpske.

Nove kazne? 

"SAD ne nastoje ukinuti RS, ali neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo (RS) nastoji razbiti državu", izjavila je Donfried tijekom boravka u Sarajevu potvrdivši pri tom kako njezina Vlada ostaje spremna posegnuti za novim kaznenim mjerama protiv svih onih koji se ponašaju poput Dodika i pokušavaju destabilizirati BiH.

Slične je ocjene nakon posjeta izaslanstva američkog Senata Sarajevu iznio senator Chris Murphy koji je na svom blogu napisao kako postoji realna opasnost od mogućih destabilizirajućih poteza koje bi mogao povući Dodik i koji bi zapravo bili sastavni dio strategije što je provodi ruski predsjednik Vladimir Putin.

"U posljednje vrijeme najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera bosanskih Srba Milorada Dodika izvršna vlast (u BiH) je zapala u krizu, nesposobna donositi bilo kakve odluke. Kao rezultat toga, Dodik je, uz potporu Rusije počeo praviti planove za uspostavu vladinih institucija koje čine samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za regiju, upravo onakav kaos za kojega bi Putin navijao i poticao ga", napisao je utjecajni američki senator.

Murphy je uz to s pratiteljima njegovog bloga podijelio i bizarne dojmove sa sastanka kojega su on i njegovo dvoje kolega senatora Jeanne Shaheen i Thom Tillis imali sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH.

U nevjerici 

Murphy je napisao kako su sve troje u nevjerici gledali i slušali kako su Dodik te Željko Komšić i Šefik Džaferović gotovo jedva dočekali priliku da se pred njima posvađaju.

"Sjedili smo 'razjapljenih usta' dok su se oni međusobno 'častili' uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresirani samo za pogoršanje postojeće krize. Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori s istim problemima s kojima se i BiH bori. Obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih vlada saveznih država. No jedva da su nas slušali a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje", zaključio je svoje dojmove o stanju u BiH američki senator.

Dodika koji je pod dvostrukim režimom američkih sankcija i to kako zbog podrivanja Daytonskog sporazuma tako i zbog korupcije reagirao je pak izjavom u kojoj je polemizirao s Karen Donfried neizravno je optuživši da laže.

Na svom je twitter nalogu objavio poruku kako je netočna izjava da rukovodstvo RS želi srušiti BiH.

"To nije istina i to ne postoji. Republika Srpska nema ni jedan plan niti dokument koji bi potvrdio njene tvrdnje koje je pokupila u političkom Sarajevu i dobila od njenih suradnika koji već godinama rade protiv interesa RS", izjavio je Dodik.

On je ranije opetovano navodio kako je samostalna RS njegov "zavjet" te kako je prirodno da se taj bosanskohercegovački entitet jednog dana ujedini sa Srbijom.

Kopirati
Drag cursor here to close