Platforma za progres

Stranci izabrali pogrešne partnere za Mostar

Međunarodna zajednica preskače institucije kad je u pitanju Mostar, kaže predsjednik Platforme za progres.
Vijesti / Politika | 11. 06. 2020. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odakle pravo predstavnicima međunarodne zajednice, koji zagovaraju europske vrijednosti, da dogovore vrše mimo državnih i entitetskih institucija, a stalno pozivaju da institucije u Bosni i Hercegovini trebaju raditi svoj posao?'', navodi se u  reagiranju predsjednika Platforme za progres Mirsada Hadžikadića na dogovaranje oko Mostara.

Hadžikadić kaže kako razgovori s čelnicima pojedinih stranaka koje su uzrokovale krizu u Bosni i Hercegovini ne mogu donijeti nova rješenja te da se prilika mora dati političkim opcijama koje imaju rješenja na bazi građanskih, a ne političkih interesa.

''Promatrajući dešavanja proteklih dana, dužni smo podsjetiti javnost da je Platforma za progres ponudila rješenja za Mostar u mjesecu ožujku ove godine. Na prosvjednim šetnjama u Mostaru i Sarajevu smo jasno iznijeli naše zahtjeve za održavanje izbora kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Mostaru, s porukom da se ne smije dozvoliti mostarizacija Bosne i Hercegovine'', navodi se u reagiranju.

Foto: Bljesak.info / Mirna šetnja Platforme za progres zbog neraspisivanja izbora u Mostaru 

Hadžikadić podjeća kako je jedan od zahtjeva je se provedu sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Europskog suda za ljudska prava do kraja 2021. godine, kao i da se omogući elektronsko glasovanje na izborima 2022. godine.

''Naš dokument 'Principi i rješenja za Grad Mostar' koji je civilizacijsko pravedno i dugoročno rješenje za Mostar uputili smo svim relevantnim međunarodnim instancama u Bosni i Hercegovini, uključujući OHR i EK koje pozivamo na razgovor, kako bi nam objasnili šta je po njima u našim rješenjima neprihvatljivo naspram rješenja 'Majorizacije i getoizacije u Mostaru' koje uporno zagovaraju predsjednici dvije stranke u Bosni i Hercegovini kao 'ključni partneri'. Zahtijevamo da kao odgovorna stranka koja je ponudila dobro rješenje budemo uključeni u razgovore zajedno sa svima koji su ili koji će ponuditi rješenja'', naveo je.

Ističe kako kriterij u partnerstvu nikako ne može biti parlamentarnost stranke i desetogodišnja opstrukcija implementacije sudskih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

''Ne smijemo dozvoliti da međunarodnoj zajednici 'ključni partneri' nastave biti oni koji su prouzrokovali krizu u Mostaru i Bosni i Hercegovini'', navodi se u reagiranju Hadžikadića.

Kopirati
Drag cursor here to close