Važnija je inteligencija glasača

Što može umjetna inteligencija učiniti izborima u BiH

Na regionalnoj konferenciji o ulozi umjetne inteligencije u izbornim procesima Hadžiabdić je istaknula da je ova tema vrlo atraktivna…
Vijesti / Politika | 16. 04. 2024. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Irena Hadžiabdić, izjavila je danas u Sarajevu da umjetna inteligencija u izbornom procesu može biti vrlo korisna, ali se može i iskoristiti u negativnom smjeru, za manipulaciju biračima, izbornom administracijom, tako da može smanjiti povjerenje u izborni proces.

Viber Chat Bot

Na regionalnoj konferenciji o ulozi umjetne inteligencije u izbornim procesima Hadžiabdić je istaknula da je ova tema vrlo atraktivna, kao i da se o njoj malo zna.

"Kako se oduprijeti negativnim rizicima, te iskoristiti umjetnu inteligenciju u pozitivnom smislu je ono o čemu ćemo danas slušati i učiti, jer je za nas ovo tek početak", izjavila je Hadžiabdić novinarima prije početka konferencije.

Prema njezinim riječima, BiH je i na lokalnim izborima 2020. godine i na općim 2022. godine koristila samo jedan alat – Viber Chat Bot, koji je bio interaktivni portal, putem kojeg su se birači mogli informirati o procesu, kandidatima, načinu kako da ispune glasački listić, te kako da ulože određene pritužbe na nepravilnosti u izborima.

Hadžiabdić je rekla da je ovaj alat bio koristan, da je razvijen uz pomoć UN Populacionog fonda, da očekuje da bude aktivan i ove godine, te dodala da on nije predstavljao neku visoko sofisticiranu umjetnu inteligenciju.

Pozitivno i negativno

"Kompjutersko programiranje u stanju je potpuno imitirati ljudska ponašanja u svakom smislu i percepcije i zaključivanja, tako da može imati veoma negativne efekte. Zato treba biti jako oprezan i iskoristiti ono što je najbolje u ovom tehnološkom napretku", navela je Hadžiabdić i dodala da će sudionici konferencije imati priliku da čuju u kom smjeru to sve može ići.

Direktor za Europu Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć (International IDEA) Sam van der Staak rekao je kako umjetna inteligencija utječe na izborne procese na razne načine, pozitivno i negativno.

Van der Staak je istakao da je uloga umjetne inteligencije u izbornim procesima veoma važna tema za cijeli svijet jer je nova i utjecajna, te izrazio nadu da će zapadni Balkan postati dio razgovora o ovoj temi.

Albanija primjer

Naveo je kako nije riječ samo o tome da zemlje zapadnog Balkana trebaju nešto naučiti, već i da zapadne zemlje mogu naučiti iz iskustava zemalja regije, kao što je provođenje elektronskog glasanja u Albaniji, korištenje tehnologije za foto-registraciju u BiH, te korištenje umjetne inteligencije za borbu protiv dezinformaciju Sjevernoj Makedoniji.

"Ova tema je vrlo važna i za EU integracije BiH", istakao je Van der Staak.

Na ovoj regionalnoj konferenciji, koju je organizirao Međunarodni institut za demokraciju i izbornu pomoć, u partnerstvu sa SIP-om i finskim Centrom za vladavinu prava, sudjeluju predstavnici institucija, međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija, te stručnjaci u tehnološkim kompanijama, kao i predstavnici tijela za provođenje izbora iz zemlje i regije.

Kopirati
Drag cursor here to close