Gradsko vijeće ima plan

Što će Vijeće raditi u 2022.: Od prostornog plana, skuplje vode, kanti za smeće do Statuta

Četvrti kvartal rezerviran je za nacrt Proračuna za 2023. godinu, usvajanje nacrta prostornog plana Grada Mostara, usvajanje Programa razmještaja posuda za otpad…
Vijesti / Politika | 27. 01. 2022. u 12:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Gradsko vijeće Grada Mostara u 2022.godini djelovat će u pravcu unapređenja vladavine prava, ustavnosti i zakonitosti u uspostavljanju socijalne pravde, provođenja reformi u oblasti društveno-ekonomskog, privrednog, obrazovnog, kulturnog života, te poboljšanje standarda za sve građane Grada Mostara''.

Stoji to u Programu rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu kojeg bi trebali usvojiti vijećnici grada Mostara s prvoj ovogodišnjoj redovnoj sjednici.

Naknada za uzurpirane površine

Grad Mostar je, naime, zacrtao sebi 89 zadataka. Tako će se, između ostalog, raspravljati o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Grada Mostara, usvajanje Strategije razvoja Grada 2022.-2027., Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o načinu korištenja i visini naknade za uzurpirane javne površine koje su izgrađene ili postavljene objekti bez pravomoćnog odobrenja kao i cijena ''kvadrata'' građevne cijene i visini rente.

Pored ovog, u prvom kvartalu naći će se i odluka o suzbijanju prosjačenja, plan zaštite od požara, demolicija, način rješavanja ruševina, odluka o mreži mjesnih zajednica, razmještanje kontejnera te, kako jedna od točaka koja će zasigurno izazvati puno zanimanja i bure - usvajanje Statuta Grada Mostara.

Cijena vode

Drugi je kvartal ''rezerviran'' za proračun, dodjela stambenih i poslovnih prostora od 2012.-2020.godina, odluka o ustupanja na korištenje oduzete imovine vjerskim zajednicama, utvrđivanje gradske imovine, rad javnih poduzeća u 20021. godini te odabir ovlaštenih upravitelja u stambenim zgradama.

Održat će se i tematska sjednica „Stanje turističkih potencijala Grada Mostara“, a donijet će se odluka o izradi katastra podzemnih instalacija, usvojiti Program razmještaja kioska te odluka o obavljanju komunalnih djelatnosti, a očekuje se i poskupljenje vode jer će se pred vijećnicima naći i Prijedlog Odluke o utvrđivanja cijena pružanja usluga opskrbe pitkom vodom, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Trebala bi se donijeti i odluka o uklanjanju i zabrani prometa unutar pješačkih zona te o LED rasvjeti na području Grada.

U trećem kvartalu rade Vijeća trebao bi početi odlukom o utvrđivanju cijene zbrinjavanja i deponiranja komunalnog otpada na deponiji „Uborak-Buđevci“ te o visini cijene i načinu plaćanja sakupljanja i tretiranja komunalnog otpad. Donijet će se i odluka o visini poreza na imovinu te usvojiti strategija kulture Grada Mostara od 2018-2026 godine a usvojit će se i informacija o kolektorima.

Reklame i kante

Četvrti kvartal rezerviran je za nacrt Proračuna za 2023. godinu, usvajanje nacrta prostornog plana Grada Mostara, usvajanje Programa razmještaja posuda za otpad, usvajanje Programa razmještaja reklamnih panoa te usvajanje Prostornog plana Grada Mostara.

Izvršit će se analiza strukture uposlenih u Gradskoj upravi sa stajališta nacionalne pripadnosti i analiza funkcionalnosti administracije te donijeti i usvojiti dokument Strategiju  razvoja prometa za razdoblje 2021-2031. godine.

Vijeće će u 2022. godini završiti rad sa Prijedlogom programa rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2023. godinu. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close