''Koji je cilj poteza?''

Stjepan Duje: SDA u Novom Travniku traži uklanjanje zastava hrvatskog naroda u BiH

Rat zastavama u Novom Travniku
Vijesti / Politika | 19. 10. 2022. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik općine Novi Travnik, Stjepan Dujo danas je održao konferenciju za medije povodom sutrašnje sjednice Općinskog vijeća odnosno, kako je kazao, prije svega populističkog prijedloga zaključka Kluba vijećnika SDA da se iklone jarboli sa zastavama uz magistralni odnosno regionalni put.

''Riječ je o jarbolima sa zastavama hrvatskog naroda postavljenim na nekoliko mjesta odnosno uz prometnice na uglavnom privatnom zemljištu. Za BiH, ništa neobično a vjerujem ni zlonamjerno. Zaključak bih osim populističkim nazvao i apsolutno promašenim s obzirom kako se ne radi o nadležnosti načelnika. Ipak, osim tehničkih propusta, ono što me posebno brine i što je ustvari i razlog sazivanja ove konferencije za medije, je briga o političkom smjeru u kojem ova općina ide'', kazao je Dujo.

Status grada slučaja

Unatoč napretku koji su ako općina postigli, Dujo smatra kako treba učiniti više i bolje kako bi ostvarili sve ono što svaki građanin ove zemlje pa tako i Novotravničanin očekuje i zaslužuje.


''Barem smo ispravili neke nepravde i trudili se sva ulaganja rasporediti barem prilibližno ravnopravno odnosno ulagati u sva područja naše općine. Upravo me zato dodatno rastužuju ovakva nastojanja vraćanja na neki status „grada slučaja“, grada nacionalnih netrepeljivosti što, siguran sam, žitelji moje općine zaista ne žele. Uopravo suprtno, pozitivnim projektima, entuzijazmom „običnih ljudi“, novim projektima, idejama, širili smo pozitivnu sliku o našem gradu i stekli i neka nova službena prijateljstva te ponovno aktualizirali ona već uspostavljena'', kazao je Dujo, rekavši da mu je stav jasan a opisao ga je izbornim sloganom ''Mjesto za sve''.

Borba za zastave donijela zla

''Nema te zastave koja će me poljuljati na tom putu. Itekako znam tko sam i što sam, no dok sam na ovoj funkciji, ja sam načelnik svih građana i ne mislim se 'penjati po banderama' i skidati bilo čije zastave pogotovo ne one koje ne vrijeđaju nikoga. Ovih je tema bilo i bit će, i spreman sam razgovarati o svemu pa i o njima, ali unutar zidova ove Općine a ne na ovaj populistički, način koji nije u skladu sa poslovnikom o radu Vijeća. Kao mlad čovjek koji želi živjeti ovdje, uvjeren sam, da ove teme samo dodatno ocrnjuju život ljudima na ovim prostorima. Borba za i u ime zastava nam je već donijela toliko zla, toliko podjela i nema potrebe da se vraćamo u to doba. Uostlalom, struktura Bosne i Hercegovine je složena. Činjenica je da u njoj žive Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi ostali sa svim svojim identitetima, tradicijama i obilježjima i u tome nema ništa pogrešno'', kaže Dujo.

Zapitao se i koji je cilj ovakvog poteza vijećnika SDA, te što se spomenutim Zaključkom želi postići.

''Pozicija u koju će sutra dovesti svoje kolege vijećnike svih nacionalnosti i stranačkih pripadnosti je krajnje nepoštena i osjetljiva i može samo dovesti do pravnog kaosa i dalnjih podjela. Ukoliko je cilj bio uvući mene osobno u međusobna prepucavanja mogu iskreno kazati da u tom scenariju neću sudjelovati. Ako mi nismo jedinstveni, kako očekivati da nas drugi podrže! Jer kada ne postoji ideja, kad nema vizije, onda na dnevni red dolaze nacionalne teme i netrepeljivost. Ne želim vjerovati kako su kolege iz SDA na tom putu'', kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close