Oglasio se Džaferović

Stigle i prve reakcije iz BiH na priznanje ukrajinskih regija

''Osuđujem odluku Ruske Federacije da prizna dvije ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarondog prava'', podvukao je Džaferović.
Vijesti / Politika | 22. 02. 2022. u 10:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina poštuje i podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine'', izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

''Osuđujem odluku Ruske Federacije da prizna dvije ukrajinske regije kao države, čime je izvršena flagrantna povreda međunarondog prava'', podvukao je Džaferović.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin priopćio je jučer da je Ruska Federacija priznala nezavisnost samoproglašenih narodnih republika Donjeck i Lugansk, teritorija koje se nalaze na istoku Ukrajine i koje pod kontrolom drže proruski separatisti.

Ovu odluku, ruski predsjednik je priopćio nakon višesatnog sastanka Vijeća sigurnosti Ruske Federacije tijekom kojeg su se obratili brojni ministri ruske vlade, te su iznijeli niz argumenata zbog kojih bi Rusija trebala donijeti odluku o priznanju nezavisnosti istočnoukrajinskih separatističkih teritorija.

Sjedinjene Američke Države i europski saveznici u utorak su kazali da su spremni najaviti nove žestoke sankcije Rusiji.

Srpski član državnog vrha Milorad Dodik, poznat po svojim proruskim stajalištima, izbjegao je koristiti riječi koje bi mogle predstavljati kritiku ponašanja Vladimira Putina.

"Nedvojbeno svjedočimo novim geopolitičkim realnostima koje raslojavaju ne samo političku i sigurnosnu strukturu, već neminovno donose zaoštravanje i dodatne pritiske u bilateralnim i multilateralnim odnosima", kazao je neodređeno Dodik, koji je prije eskalacije krize u Ukrajini najavio kako će učiniti sve da u tom sukobu BiH ostane neutralna, odnosno da se ne prikloni politici Zapada.

Dodao je kako se nada smanjenju tenzija te odgovornom odnosu velikih sila prema krizi u odnosima Rusije i Ukrajine, ali i krizi u BiH.

Zaključio je kako se sada mogu očekivati još veći pritisci na Republiku Srpsku.

Kopirati
Drag cursor here to close