Problem

Stevandić traži ostavku stranih sudaca

"Jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske unije o zahtjevu BiH za članstvo u EU se odnosi na reformu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".
Vijesti / Politika | 26. 12. 2023. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozivajući se na Mišljenje Europske unije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji iz 2019, predsjednik NSRS Nenad Stevandić pisao je stranim sucima u Ustavnom sudu.

"Jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske unije o zahtjevu BiH za članstvo u EU se odnosi na reformu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i rješavanja pitanja međunarodnih sudaca u Ustavnom sudu što predstavlja prepreku za dalje europske integracije i sa članstvo u Europskoj uniji", naveo je Stevandić u pismu ističući kako ovaj prioritet nije moguće ostvariti, jer politički predstavnici entiteta i konstitutivnih naroda ne mogu dogovoriti o zamjeni međunarodnih sudaca domaćim, što kako je zaključio, dovodi do nemogućnosti otvaranja pregovora za pristupanje EU.

Shodno ovome, Stevandić je strane suce pozvao da, u skladu sa Članom 6. Stav 1. Ustava podnesu ostavku "i na taj način olakšate političkim predstavnicima entiteta i konstitutivnih naroda da lakše ispune ovaj prioritet i da svojim postupkom pomognete BiH da nastavi na svom putu europskih integracija", prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close