Pravosuđe

''U javnosti se smatra da su suci i tužitelji korumpirani, no to ipak nije istina''

Neprocesuiranje visoke korupcije razlog nepovjerenja javnosti u pravosuđe, zaključak je Regionalne konferencije institucija za edukaciju u pravosuđu
Vijesti / Flash | 12. 10. 2023. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisnost i nepristranost su kamen temeljac na kojem se gradi efikasno pravosuđe, a uzrok poljuljanosti povjerenja javnosti je neprocesuiranje krivičnih djela korupcije i visoke korupcije, rečeno je tijekom Regionalne konferencije institucija za edukaciju u pravosuđu.

Cilj konferencije na kojoj je jedan od panelista bio i izvršni direktor Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini Denis Džidić je stvaranje platforme za razmjenu iskustava i ideja među predstavnicima Akademija ili Centara za obuku sudaca i tužitelja iz regije, Akademije za europsko pravo, Europske pravosudne trening mreže, kao i predstavnika pravosuđa u BiH.

Suci i tužitelji nisu politički namještene osobe

Konferencija, u organizaciji Centra za edukaciju sudac i tužitelj u Federaciji (CEST FBiH) i Centra za Edukaciju sudac i javnih tužitelja Republike Srpske (CEST RS), također ima za cilj istražiti aktualne teme i izazove u oblasti borbe protiv korupcije, organiziranog kriminala, suradnje tužiteljstva i agencija za provedbu zakona te borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

Arben Murtezić, direktor CEST-a FBiH, skrenuo je pažnju i na to kako se u javnosti smatra da su većina sudaca i tužitelja politički podobne i namještene osobe, no da to ipak nije istina i to su uglavnom profesionalci koji s najvećom odgovornošću i nepristrano obavljaju svoj posao.

''U SAD-u gotovo 50 posto svih edukacija za suce i tužitelje otpada upravo na etičke principe, a ovo su svakako dva najvažnija. Bilo što što se tiče pravosuđa, tumačenja zakona, svega onoga što smatramo esnafskim, zanatskim, ništa ne vrijedi bez čvrstih temelja, čvrstog oslonca na nezavisnost i nepristranost u pravosuđu'', naveo je Murtezić tijekom konferencije održane uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Uspostavljanje neovisnosti

Tomislav Čavić, direktor CEST-a RS-a je pojasnio da je tema nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa uvijek aktualna, pogotovo u bosanskohercegovačkom društvu, zbog toga što je povjerenje javnosti poljuljano kada je u pitanju nezavisnost pravosuđa.

''Uzrok tome je najvjerojatnije neprocesuiranje krivičnih djela korupcije, odnosno visoke korupcije, zbog čega je opći stav da je pravosuđe u raljama politike. Garancija nezavisnosti pravosuđa je prije svega integritet pravosuđa, koji se mora unaprijediti, kao i procesuiranje krivičnih djela visoke korupcije i organiziranog kriminala jer to su prioriteti da bi BiH ušla u Europsku uniju'', poručio je Čavić.

Tijekom konferencije je otvoreno niz tema i pitanja koja se bave problematikom uspostavljanja nezavisnosti i nepristranosti u pravosudnim institucijama.

Jean-Philippe Rageade, direktor Akademije europskog prava, poručio je kako je konferencija vrlo značajan događaj, a da su teme poput neovinosti, integriteta i nepristranosti pravosuđa ključne.

Specifična cijena

''Ova tema nije specifična samo za regiju, ovo je tema o kojoj se na redovnom nivou razgovara u svim zemljama članicama EU, tako da mi je jako dobar znak da se o ovoj temi razgovara i u regiji. Svjestan sam činjenice da situacija u BiH nekada nosi više izazova nego u drugim zemljama. Moja institucija je ponudila svoju podršku u smislu obuke i prenošenja znanja, da bi se mogli nositi s takvim izazovima. Nadam da će se BiH ubrzo pridružiti našoj akademiji'', izjavio je on.

Ingrid Derveaux, Generalna Tajnica Europske pravosudne mreže je navela da su nezavisnost i nepristranost pravosuđa kamen temeljac na kojem se gradi efikasno pravosuđe.

''Institucije koje se bave obukom sudaca i tužilaca su ključne da bi pomogle u tom naporu. Naša mreža okuplja sve institucije koje se bave obukom sudaca i tužilaca u EU, ali okupljamo i članove van EU. Pošto je ovo stalni izazov svima nama u Europi, mi se s tim izazovom moramo nositi zajedno, tako što dijelimo znanje, organiziramo obuke i tako omogućavamo nezavisnost i nepristranost, odnosno podržavamo vladavinu zakona.“, zaključila je Derveaux.

Kopirati
Drag cursor here to close