Umjesto na prvoj, na zadnjoj

Statut Mostara došao na dnevni red!

Iako je mostarski Statut, odnosno usvajanje nametnutog pa njegovo mijenjanje, trebalo biti riješeno u prvom kvartalu ove godine po planu rada Gradskog vijeća, to do sada nije učinjeno.
Vijesti / Politika | 23. 12. 2022. u 17:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara kao i Odluka o izmjeni i dopuni Statuta Grada Mostara, a na prijedlog predsjedatelja Gradskog vijeća, a kako smo ranije pisali, naći će se pred mostarskim vijećnicima na sjednici zakazanoj za 29. prosinca.

Iako je mostarski Statut, odnosno usvajanje nametnutog pa njegovo mijenjanje, trebalo biti riješeno u prvom kvartalu ove godine po planu rada Gradskog vijeća, to do sada nije učinjeno. Mostarski vijećnici to su propustili uraditi iako je to i dio mostarskog sporazuma SDA i HDZ-a BiH.

Dvije godine nakon 

U planu rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu pod točkom 27., u prvom kvartalu (radne) godine našlo se usvajanje ovoga dokumenta, a u mostarskom sporazumu stajalo je kako se ''stranke potpisnice ovog Sporazuma obvezuju da će prijedlog Statuta Grada Mostara iz točke 1. ovog Sporazuma usvojiti, u skladu sa zakonskim procedurama, na prvoj sjednici Gradskog vijeća''.

A onda je Statut dočekao zadnju sjednicu dvije godine nakon potpisa. Točku predlaže Salem Marić, predsjedatelj Vijeća iz reda SDA, a ranije je bilo predlagano mijenjanje statuta po prijedlozima vijećnika SDP-a Armana Zalihića što je svaki put propalo.

Inače, ove je godine mostarski Statut, dočekao svoju punoljetnost. Njega je 15. ožujka 2004. dakle prije 18 godina, nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pady Ashdown nametnuo Statut Grada Mostara. Prije toga je Ahsdown produžavao rad povjerenstva koje je trebalo raditi na izmjenama Statuta.

Stranke su uoči povijesnih mostarskih izbora govorile kako statut neće biti problem.

Realan odraz?

Tako su, zamoljene da svoje predizborne vizije predstave čitateljima portala Bljesak.info, sve stranke navele da su suglasne da Statut treba mijenjati. No, nisu svi uvjereni da će to ići tako glatko kako se predstavlja u javnosti.

HDZ BiH je tada naveo kako će ''inzistirati na prijedlogu potpunog novog statuta, a ne kozmetičkim promjenama postojećeg''.

"Statut mora biti realan odraz Grada Mostara, a ne nečijih osobnih želja ili političkih ambicija'', naveli su pred izbore iz HDZ-a BiH. Hrvatska republikanska stranka navela je kako ''prijedlog izmjena Statuta dogovoren između HDZ-a i SDA, ne doprinosi poboljšanju funkcioniranja Grada, nego otvara prostor daljnjoj korupciji i nepotizmu''.

''Novi Statut Grada Mostara mora i treba sadržavati odredbe koje će osigurati potpunu ravnopravnost naroda i građana, kako to priliči svakoj multinacionalnoj sredini u Europi'', navodi HRS.

SDA u ime Koalicije za Mostar 2020 rekla je kako ''duboko vjeruju'' da će doći do izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara ''onako kako je precizirano Sporazumom koji je predsjednik Gradske organizacije, jedne od članica Koalicije potpisao s predsjednikom Gradske organizacije HDZ Mostar u lipnju ove godine, uz potpise predstavnika međunarodne zajednice kao garanta provođenja Sporazuma''.

Pred vijećnicima

No, Naša stranka rekla je pred izbore kako će glasovati protiv prijedloga Statuta kojeg predlažu SDA i HDZ BiH.

''Umjesto njihovog Statuta, ponudit ćemo naš prijedlog koji će prije svega počivati i polaziti od ideje jedinstvenog i cjelovitog Mostara bez jačanja nadležnosti i ovlasti gradskih područja'', rečeno je tada iz Naše stranke.

Na spomenutoj sjednici će se raspravljati i o izvršenju Proračuna Grada Mostara u 2022. godinu te o nacrtu proračuna za 2023.godinu.

Također, trebala bi biti usvojena i odluka o privremenom financiranju Grada Mostara do 31. veljače 2023.godine.

Pred vijećnicima će biti i odluka o donošenju Regulacijskog plana naselja Centar 2 iz kojeg se građani bune jer ne žele izgradnju garaža optužujući grad da nezakonski ''preuzima'' zemljište.

Između ostalog, bit će pred vijećnicima i odluka o donošenju Regulacijskog plana Južni logor te Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Regulacijskog plana Rodoč-Kolonija-Sutina.

Kopirati
Drag cursor here to close