Pismo Gradu

Mostarci ne žele garažu: Grad je nezakonito postao korisnik zemljišta?!

''Grad Mostar je po nekim čudnim, nezakonitim postupcima, postao 'korisnik' zemljišta na dijelu ove lokacije što se ne slaže sa stanjem u zemljišnoj knjizi…'', navode građani.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 12. 2022. u 14:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Usvajanje regulacionog plana da nije provedena zakonska procedura javne rasprave o nacrtima plana, niti su vlasnici/ stanari/građani ovoga naselja imali priliku da se izjasne o ovom prijedlogu, odnosno o potrebi izgradnje jednog takvog objekta u isključivo stambenom naselju smatramo protuzakonitim i nedopuštenim''.

Stoji to u pismu stanara nekoliko zgrada u mostarskom naselju Centar 2 upućenom mostarskom gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Mostara.

Protiv ''i tada i sada''

Kako su naveli, traže izmjenu regulacijskog plana spomenutog naselja i ''brisanje podzemne Javne garaže, planirane između OŠ Ilije Jakovljevića i zgrade u Ulici kneza Višeslava''.

''Prilikom usvajanja regulacijskog plana Centar II, na sjednici Gradskog vijeća održanoj 30.10.2012. godine, jedan vijećnik je uložio amandman da se na navedenoj lokaciji planira izgradnja podzemne javne garaže. Upozoravamo da smo bili protiv i tada a i sada za izgradnju takve jedne nepotrebne građevine, koja će ugroziti normalan život, vlasništvo etažnih vlasnika stanova i poslovnih prostora, onemogućiti prilaz ulazima, onemogućiti kretanje, ugroziti zdravstveno stanje građana radi toga što hitne službe neće imati pristup'', navodi se u pismu.

Navode kako je ''ovaj dio naselja uplatio značajne iznose na ime naknada za građenje'' a da se ništa nije uložilo, sukladno zakonu, u ovom dijelu u uređenje zelenih površina, sadnju zelenila i parkirališta''.

''Grad Mostar je po nekim čudnim, nezakonitim postupcima, postao 'korisnik' zemljišta na dijelu ove lokacije što se ne slaže sa stanjem u zemljišnoj knjizi Općinskog suda u Mostaru. A po zakonima, samo zemljišno-knjižni vlasnici mogu dobiti odobrenja za građenje'', navode stanari u pismu, te dodaju kako se je u navedenom regulacijskom planu stupanj motorizacije 1,5 što znači da se za jednu stambenu jedinicu mora osigurati 1,5 parkirno mjesto.

Poštivanje zakona

Stanari traže da se ''briše javna garaža iz regulacijskog plana Centar II, odnosno da se vrati stanje iz regulacionog plana od prije 2012. godine'', da se urede vlasničko-pravni odnosi na navedenoj lokaciji ''uzimajući u obzir zemljište potrebno za redovnu uporabu nekretnina/zgrada i stanova izgrađenih na ovoj lokaciji'', da se ''poštuju ugovori o kupovini i otkupu stanova jer vlasnicima stanova pripadaju i idealni dijelovi zemljišta na kojima isti izgrađeni'' te da se izgradi i uredi prostor za parkiranje, i mobilijar u ovom naselju.

Građani nadalje traže da se poštuju odluke i zakoni koji propisuju stupanj motorizacije uz stambeni objekt, da se ne izdaju građevinske dozvole koje dozvoljavaju 'pokrivenost' parcele u procentu od 100% nego onoliko koliko je zakonito i propisano, a to je 40% od ukupne površine građevinske parcele te da se vrate kapitalna sredstva koja su prikupljena na ovoj lokaciji i ulože u one namjene radi su prikupljana. Navode kako je za jednu zgradu u ovom naselju dva puta plaćena renta - 1989. godine i 2002. godine, a dio 2012. godine te da se nakon 22 godine urede dvorišta, parkirališta, zelene površine….

Podsjećamo, još u studenom 2017. godine govorilo se kako će Centar 2 uskoro dobiti podzemnu parking garažu s nadzemnim otvorenim djelom.

Krenuli u projekt pa stali

Tada je Marina Deronjić, nekadašnja načelnica Odjela za urbanizam i građenje koju službeno nitko nije naslijedio, rekla za Bljesak.info kako će dvije garaže biti spojene u jednu cjelinu.

''Krenuli smo u projekt. Izabrali smo ponuđača koji će izraditi idejni projekt. Izgradnjom garaže, kod sportske dvorane koja je također u planu, riješit će se pitanje parkinga u ovom naselju. Također će se područje Avenije 'očistiti' od  parkiranih automobila, a i riješit će se problem odvodnje vode u ovom naselju'', rekla je tada Deronjić.  

S obzirom da se radi o dvije garaže spojene u jednu, Grad Mostar je tada donio dvije odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za izradu projektne dokumentacije za garaže.

Dvije godine kasnije Grad je objavio javnu nabavku u kojoj traži izvođača radova na izgradnji javne garaže u naselju Centar 2. Procijenjena vrijednost radova, stoji u nabavci, je 2.569.000 KM, dok se u Proračunu Grada Mostara za ovu godinu navodi izdvajanje od 308.460 maraka. Rok izvršenja radova, objavljeno je tada, je dvije godine. No, prošla je 2021. godina a nije se krenulo s radovima.

1.000 parking mjesta i robot koji parkira

Na posljednjoj sjednici mostarskog Vijeća, pred vijećnicima je bio plan spomenutog naselja u kojem je nadvedeno kako u ovom naselju biti izgrađena tri javna objekta (parking garaže).

Uz to, u dokumentu stoji kako je ''u pogledu mirujućeg prometa planirana izgradnja podzemnih garaža bruto razvijene površine cca 40.000,00 m2 ili cca 1.000 parking mjesta. U ovom naselju planirana je izgradnja dvije parking garaže montažno-demontažnog tipa''.

Nacrt odluke o donošenju regulacijskog plana za mostarsko naselje Centar 2 usvojen je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 29. studenog s 30 glasova 'za', bez suzdržanih i vijećnika koji su bili protiv. Time bi, kako je rečeno na sjednici ovo mostarsko naselje ostalo bez 150-tak nelegalnih objekata, ali bi se uredile zelene površine te napravili parkinzi koji bi radili na sustavu da ''računala preuzmu vozilo i parkiraju ga''.

U materijalima koji su se našli pred gradskim vijećem navodi se da je u Centru 2 izgrađeno 609 objekata od kojih je: 152 individualnih stambenih objekata, 29 kolektivnih stambenih objekata, osam industrijskih objekata, 60 poslovnih objekata, 16 individualnih stambeno-poslovnih objekata, devet javnih obrazovnih objekata, tri javna vjerska objekta, dva javna sportska objekta, devet infrastrukturnih objekata, 70 kolektivna stambeno-poslovna objekta i 251 pomoćni objekt. Spomenutim planom predviđa se uklanjanje - demolicija 152 objekata od čega 12 individualnih stambenih objekata, 40 poslovnih objekata, osam industrijskih objekata te 92 pomoćna objekata.

Kopirati
Drag cursor here to close