Svi su se ušutili

Afera s "Ikonom" pala u zaborav

Afera “Ikona” je pala u zaborav.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2021. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su trenutno u fokusu ideje cijepanja države i amaterski pokušaji kupovine cjepiva u iščekivanju masovne imunizacije, FTV podsjeća na aferu Ikona koja je prije samo četiri mjeseca potresla bar tri zemlje - Bosnu i Hercegovinu, Rusiju i Ukrajinu.

Istraga o tome kako je ikona, za koju Ukrajina tvrdi da je njihovo nacionalno blago, dospjela u Bosnu i Hercegovinu, i dalje traje.

Afera “Ikona” je pala u zaborav, kao što će pasti u zaborav i afera “Non paper”. I sve druge afere, jer to nije ništa drugo do prikrivanje stvarnih problema - i ne samo naše države. Cjepiva i ekonomsko preživljavanje. Ipak, FTV doznaje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ispituje, saslušava, ali sve za sada u svojstvu svjedoka. Ikona je i dalje kod poklonodavca umjesto u državnom tužiteljstvu.

“Ikona je u trezoru u Istočnom Sarajevu”, kazao je Milorad Dodik.

I ovo su posljednja saznanja o lokaciji sporne ikone. Nakon toga nitko, izuzev Tužiteljstva BiH, koje je i formiralo predmet ikona, nije postavljao pitanja. Ispituju i dalje, ali koga i u kojoj fazi je istraga - novinari nisu doznali. Umjesto toga škrt tužiteljski odgovor: “Predmet je u radu, provode se aktivnosti u vezi sa međunarodnom pravnom pomoći”.

Početkom veljače saslušan je i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je spornu ikonu poklonio ruskom ministru Sergeju Lavrovu. No, vrijedi napomenuti da je Dodik, iako glavni akter ove afere, Tužiteljstvo BiH posjetio tek kao svjedok. Nešto ranije saslušani su i njegovi bliski suradnici, kao i veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija. Upravo je Samardžija poklonjenu ikonu preko Lavrova iz Rusije vratio u ruke poklonodavca. Od ranijih, iako dijelu javnosti konfuznih, najava Tužiteljstva BiH da će saslušati i druga dva člana Predsjedništva, nije bilo ništa. Bar za sada.

“Ne, a mislim da nema ni potrebe. Ja sam javno rekao da ništa o tome ne znam. Znam iz medija, ali službeno ništa. Mislim da to nije bilo ni predmet rasprave u Predsjedništvu BiH, niti u službama Predsjedništva BiH. Sve je to rađeno izvan, rekao sam da nema potrebe i do danas nisam dobio poziv”, kazao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA).

Iz Ukrajine su dugo pozivali da im se ikona vrati. Ponovio je to i prilikom posjete našoj zemlji ukrajinski veleposlanik za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič. No, došao je punih usta, a praznih ruku. Iako se očekivalo da će donijeti dokaze koji potvrđuju da je sporna ikona zaista vlasništvo Ukrajine, tome nismo svjedočili. Osim pečata koji je otisnut na poleđini ikone, a koji je javnost imala priliku vidjeti na fotografijama iz medija, drugih dokaza o njenom porijeklu nema. No, taj jedan ne bi smio postati bezvrijedan. Zato iznenađuje zašto Tužiteljstvo, iako istražuje navode, ni nakon 4 mjeseca nikada nije naredilo oduzimanje sporne ikone.

Kopirati
Drag cursor here to close