Na sastanak s Turković

Ukrajinski veleposlanik stigao u Sarajevo zbog afere “ikona”

Iz Tužiteljstva BiH ranije su priopćili da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona”, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.
Vijesti / Flash | 26. 01. 2021. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič stigao je u Sarajevo na sastanak s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković nakon čega bi se trebao sastati i s glavnom tužiteljicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić. Fokus ovih razgovora je afera "ikona" u čijem je središtu predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je spornu ikonu uručio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom sastanka održanog 14. prosinca u Istočnom Sarajevu.

Iz Tužiteljstva BiH ranije su priopćili da postupajući tužitelj u predmetu poznatom kao “Ikona”, intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

''Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i veleposlanik BiH u Rusiji, te je upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći, nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimat će se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza. Ujedno, informiramo javnost da je Tužiteljstvo BiH jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne tužiteljice s veleposlanikom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu'', naveli su iz Tužiteljstva BiH.

U interesu rada na predmetu, navode, za sada više informacija ne mogu davati.

Ranije su za N1 kazali da će svi akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

''Također će se saslušati i sve osobe koje su sudjelovale u organiziranju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventualnih propusta i događanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine'', navedeno je u odgovoru za N1.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

Veleposlanik BiH u Rusiji Željko Samardžija je ranije kazao da je  osobno vratio ikonu iz Moskve i predao je u kabinet Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Samardžija je kazao da je potom obavijestio povratno rusku stranu AVeleposlanstva u Moskvi da je ikona vraćena darodavatelju, odnosno u kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BIH Milorada Dodika, koji se tada nalazio na Univerzitetsko kliničkom centru Banja Luka, zbog zaraze korona virusom.

U noti koji je od Ruske Federacije dobilo Veleposlanstvo BiH u Moskvi, kako kaže Samardžija moli se poklonodavac da putem zvaničnih agencija, prije svega Interpola izvrše provjere o porijeklu ikone.

Pozlaćenu ikonu, koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, koji se nalazi na okupiranoj teritoriji Ukrajine, Milorad Dodik je uručio ruskom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu tijekom sastanka održanog 14. prosinca u Istočnom Sarajevu.

Nakon toga, veleposlanstva Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za “detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine”.

Rusija je, 23. prosinca, vratila veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Moskvi pozlaćenu ikonu,a nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 18. dprosinca je formiralo predmet, kako bi izvršilo provjere ''u vezi s ikonom Svetog Nikole koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, poklonio ministru Sergeju Lavrovu''.

Kopirati
Drag cursor here to close