Kod Vučića

Srpska sebe vidi u integraciji sa Srbijom

Odgovarajući na pitanja novinara o Kosovu i Metohiji Dodik je ocijenio da je pričati o Kosmetu prije 10 godina i danas nešto sasvim drugo…
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Srbija nema potrebe da žuri po pitanju rješavanja pitanja Kosova, a da Republika Srpska sebe vidi u nacionalnoj i drugoj integraciji sa Srbijom u budućnosti.

"To je ono o čemu mi razmišljamo i što nam nitko ne može zabraniti. Šta god i kako bili u BiH. Republika Srpska smatra da smo mi u BiH slučajno tu zatečeni", rekao je Dodik poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Pročitajte još

Odgovarajući na pitanja novinara o Kosovu i Metohiji Dodik je ocijenio da je pričati o Kosmetu prije 10 godina i danas nešto sasvim drugo i istaknuo da je pozicija Srba daleko bolja, piše Srna.

Dodik je naglasio kako Republika Srpska ima jasnu poziciju o Kosovu i Metohiji, a to je da podržava službeno Beograd vezano za Kosovo i primijetio da u ovom trenutku ono što je moguće učiniti jeste dijalog koji se organizira u različitim forumima.

"Ja sam uvjeren da je pozicija Srbije danas daleko jača nego što je bila ranije po tom pogledu. Mogli ste da primijetiti da su zbog ponašanja i odnosa Srbije i predsjednika Vučića čak na neki način modelirani i albanski dužnosnici, pa su morali da smjenjuju neke vlade i mnogo čega drugog što su učinili Europljani i Amerikanci", rekao je Dodik.

Poručio je kako Srbija nema potrebe da žuri po tom pitanju i treba izvući najbolje moguće stvari.

Kada je riječ o ekonomskoj suradnji, Dodik je rekao da su Srbija i Republika Srpska jučer potpisale sporazum o projektu zajedničke izgradnje Hidroelektrane "Buk Bijela" i hidroelektrane u Foči.

"Jučer smo potpisali ugovor o novom projektu koji čeka 40 godina i da nije Srbije, vjerojatno bi čekao još pitaj Boga koliko da ga izgradimo, a to je HE `Buk Bijela` i HE u `Foči`", rekao je Dodik.

Objasnio je kako će se formirati zajedničko poduzeće sa zajedničkim učešćem u investiranju.

"To nije nikakva prodaja to je investiranje. A onda neki koji pojma nemaju o ekonomiji i elektroprivredi svašta govore. Ali, nije to problem, nego što ovdje neki opozicijski mediji podržavaju takve nebuloze", istaknuo je Dodik.

Naveo je kako nema prirodnije stvari da surađuju Republika Srpska i Srbija i po tom osnovu i elektroprivrede i ukazao da je veoma važno i logično, i u interesu Republike Srpske, da Beograd i Banja Luka nađu model zajedničke suradnje i kada je u pitanju zajednički nastup na trećim tržištima.

 

Kopirati
Drag cursor here to close