Pismo u Haag

Zabrinuti Dodik pisao o hemoglobinima Ratka Mladića

U pismu, koji je u posjedu Srne, navodi se kako je u podnescima obrane Ratka Mladića nekoliko puta ukazano da zdravstvena služba u Haagu ne poduzima elementarne mjere
Vijesti / Politika | 16. 06. 2020. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sucu Carmelu Agiusu i veleposlanicima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a u kojem je izrazio zabrinutost zbog lošeg općeg zdravstvenog stanja generala Ratka Mladića.

U pismu, koji je u posjedu Srne, navodi se kako je u podnescima obrane Ratka Mladića nekoliko puta ukazano da zdravstvena služba u Haagu ne poduzima elementarne mjere u okviru obvezne medicinske njege kako bi riješili njegove postojeće tegobe u pogledu anemije.

"Niska razina hemoglobina ne predstavlja samo opću prijetnju i opasnost po život, već u dužem trajanju svakako dovodi do smanjenog funkcioniranja i odumiranja moždanih stanica, a što upravo ima negativan učinak na mentalno zdravlje i sposobnost te osobe. Veoma sam zabrinut, jer se u podnescima obrane već nekoliko puta ukazuje na okolnost pada kognitivne sposobnosti generala Mladića", istaknuo je Dodik u pismu.

Naveo je kako se može zaključiti da je ovakvo stanje dobrim dijelom posljedica loše prakse koja se u pritvorskoj jedinici primjenjuje prema generalu Mladiću.

"Vjerujem da je u interesu kredibiliteta i transparentnosti suda, međunarodne pravde, ali i elementarnih prava generala Mladića da se poduzmu sve potrebne mjere kako bi se njegovo fizičko i psihičko zdravlje stabiliziralo", naglasio je Dodik.

Predložio je kako se, što je moguće prije, dozvoli neovisnom medicinskom timu, uključujući i liječnike koje će eventualno predložiti tim obrane, da ostvari potpuni uvid u postojeću medicinsku dokumentaciju, te da se nakon toga Mladić pregleda u bolničkim uvjetima.

Kopirati
Drag cursor here to close