Kako kome

Sretno zemlji s nama: BiH obilježava Dan neovisnosti

Dan neovisnosti u BiH se nejednako doživljava baš kao i ravnopravnost za koju su građani glasovali na referendunskom odlučivanju.
Vijesti / Politika | 01. 03. 2018. u 08:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini danas se, 1. ožujka, obilježava Dan neovisnosti i 26. godišnjica Referenduma o neovisnosti, koji se održao 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je ujedno bio i uvod u krvavi rat.

Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasovali su o neovisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: ''Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?''

BHRt podsjeća kako je na Referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine glasovalo je 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za neovisnost.

Bosna i Hercegovina je proglasila neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. ožujka iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zakon o Danu neovisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

Video: O referendumu


Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. ožujka proglašava Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je tadašnjji predsjednik tadašnjeg Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. ožujka 1995. godine, neposredno nakon okončanja krvavog rata i točno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate Referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je  Skupština  BiH  28. veljače 1995. godine donijela odluku da se 1. ožujka slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan neovisnosti u BiH se nejednako doživljava baš kao i ravnopravnost za koju su građani glasovali na referendunskom odlučivanju.

Kopirati
Drag cursor here to close