Dragan Đilas

Srbija: Oporba traži ponavljanje izbora u Beogradu

Nakon današnjeg razgovora s Vučićem Đilas je novinarima rekao da se ''zna procedura' i da bi u uvjetima kad nema jasne većine trebalo uslijediti uvođenje privremenog organa vlasti i novi izbori za srbijansku prijestolnicu.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2022. u 20:59 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vođa srbijanske oporbene Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas zatražio je u ponedjeljak u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nove izbore u Beogradu gdje postizborni rezultati nakon 3. travnja pokazuju da nijedna politička opcija nema većinu za formiranje vlasti.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) izgubila je većinu, a nijedna politička stranka i koalicija nije uspjela osigurati dovoljno mandata za izbor gradonačelnika i gradskog vijeća na izborima 3. travnja, održanim istog dana kad je Srbija birala predsjednika i parlament, prenosi Hina.

Nakon zbrajanja glasova u Beogradu ispostavilo se da Vučićevi naprednjaci s partnerima na jednoj i oporbene koalicije na drugoj strani imaju po 55 mandata, što nikom ne omogućuje da u Skupštini sa 110 vijećnika može formirati vlast.

Oporba je dovela u pitanje i regularnost izbora na više desetaka biračkih mjesta i zatražila ponavljanje, što bi na ponovnom glasanju moglo izvesti na birališta više od 110.000 Beograđana, ali je Gradsko izborno povjerenstvo odbilo 85 prigovora oporbenih koalicija, pa će se glasanje ponoviti na samo četiri biračka mjesta.

Nakon današnjeg razgovora s Vučićem Đilas je novinarima rekao da se ''zna procedura' i da bi u uvjetima kad nema jasne većine trebalo uslijediti uvođenje privremenog organa vlasti i novi izbori za srbijansku prijestolnicu.

Đilas je ocijenio da “vlast ne bi bila legitimna” ukoliko iz oporbenog korpusa neto “pretrči” na stranu Vučićevih naprednjaka jer to ne bio bio izraz volje većine građana koji nisu da li većinsku podršku Vučićevom SNS-u.

Naprednjaci su izgubili primat u središnjim gradskim općinama srbijanske prijestolnice, ali nijedna koalicija iz heterogenog oporbenog korpusa nije uspjela osigurati presudan broj glasova da osigura većinu vijećnika.

Analitičari ne isključuju mogućnost da u Beogradu u dogledno vrijeme budu organizirani novi izbori.

Na predsjedničkim izborima u Srbiji 3. travnja Vučić je u prvom krugu izborio drugi uzastopni mandat, ali je njegova SNS izgubila znatnu potporu u parlamentu, premda je koalicija koju predvode naprednjaci osvojila 120 mandata, pa uz potporu manjinskih stranaka može osigurati većinu za formiranje vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close