Uz Dodika

Predstavnici RS-a odabrali medije za izjave: Spremni napustiti institucije BiH

Nakon sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena ministri Staša Košarac i Srđan Amidžić dali su izjave samo predstavnicima tri medijske kuće.
Vijesti / Politika | 12. 09. 2023. u 13:27 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Staša Košarac rekao je da je lojalnost Republici Srpskoj jedinstven stav svih predstavnika Srpske zaposlenih u Vijeću ministara i agencijama, te da su svi spremni napustiti rad u zajedničkim institucijama ''ukoliko budu nastavljene provokacije'' visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta.

Odabrani mediji

Brojne medijske ekipe došle su u Administrativni centar Vlade RS, ali je ulaz bio omogućen samo ekipama RTRS-a, ATV-a i Srne.

Nakon sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena ministri Staša Košarac i Srđan Amidžić dali su izjave samo predstavnicima ove tri medijske kuće. Ostale medijske ekipe, koje su strpljivo čekale kraj sastanka ispred zgrade Administrativni centar, ostale su uskraćene za informaciju sa sastanka.

Košarac je, kako prenosi Srna, istaknuo da je neupitna podrška politici Republike Srpske, te da su zaposleni u zajedničkim institucijama koji dolaze iz Republike Srpske iskazali podršku institucijama Srpske.

"Sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika svi su okvalificirali kao politički", izjavio je Košarac. Te dodao kako je ''uzrok svih problema u BiH Schmidt, koji je nelegalno izabran''.

Košarac je rekao da je zaključak današnjeg sastanka da se slijedi politika Republike Srpske, te da se politika u zajedničkim institucijama provodi onako kako je definirana u Srpskoj.

Schmidt napada i provocira

"Danas je iskazan stav da su svi opredijeljeni očuvanju ustavnih pozicija Republike Srpske i Daytonskog sporazuma. Jasno smo rekli da je Schmidt nelegalno izabran i da je stranac koji unosi previše problema u BiH", rekao je Košarac i dodao da Schmidt napada i provocira Republiku Srpsku.

On je poručio da se Schmidt "grdno prevario" ako misli da je postigao neki rezultat, jer Srpska afirmira svoje demokratske kapacitete u obrani Republike Srpske.

Košarac je istakao da je danas zajednički konstatirano da je sudski postupak protiv Dodika politički i neosnovan, te da su Sud i Tužilaštvo BiH destabilizirajući faktor u BiH.

"Napadi na Dodika, Republiku Srpsku i njene institucije samo nas dodatno motiviraju i mobiliziraju da zajedno radimo. Vidimo mi kakve su tendencije jednog dijela međunarodne zajednice, američkog ambasadora, nekih drugih veleposlanika, nekih političkih struktura u Federaciji BiH, pa i nekih u Republici Srpskoj", poručio je Košarac.

Pohvalio je postupak političkih stranaka iz Republike Srpske koje su danas odbile da se u Banja Luci sastanu sa Schmidtom.

Košarac je rekao da je ponašanjem visokog predstavnika crvena linije pređena, te da je vidljivo da se modelira BiH kojoj Daytonski sporazum nije osnova.

BiH ne funkcionira

"Ovo što Schmidt pokušava pokazuje da BiH ne funkcionira u skladu s Daytonom. Mi smo potpuno za primjenu Daytonskog sporazuma", rekao je Košarac.

On je poručio da su zaposleni u zajedničkim institucijama, ukoliko Schmidt nastavi da se ponaša na način da se predstavlja kao visoki predstavnik, da nameće zakone, da pokušava oduzeti imovinu Srpskoj i ukoliko nastavi sa napadima na institucije Republike Srpske, spremni da napuste zajedničke institucije.

"To potvrđuje da imamo kapital, da su ti ljudi potpuno lojalni Republici Srpskoj, njenim institucijama i da su potpuno spremni da afirmiraju politiku Republike Srpske, ali na način da te politike ne ugrožavaju ni Bošnjake niti Hrvate u BiH", zaključio je Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close