Tehničke izmjene

HRS i PDP traže nove tehnologije na izborima - najpokradenije smo stranke na zadnjim izborima

Tema sastanka HRS-a i PDP-a je uvođenje tehnoloških poboljšanja izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine.
Vijesti / Politika | 13. 11. 2023. u 13:44 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Hrvatska republikanska stranka (HRS) i Partija demokratskog progresa (PDP) su dvije najpokradenije stranke u BiH na prošlim izborima", rekao je Slaven Raguž, predsjednik HRS-a, nakon sastanka delegacija ove dvije stranke.

Tema sastanka bila je uvođenje tehnoloških poboljšanja izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine, te kako bi napravili politički pritisak, da se ove izmjene usvoje.

Politički pritisak

''Naš sastanak nije političke prirode nego je sastanak prirode transparentnosti, borbe protiv korupcije i demokratske naravi. Prošli opći su bili najkorumpiraniji izbori u povijesti višestranačja. Praktično su ukrali demokraciju žiteljima BiH'', rekao je Raguž.

Razlog današnjeg sastanka, kaže rezultira aktivnostima koji dvije stranke provode u posljednje vrijeme a idu u smjeru stvaranja političkog pritiska na usvajanje paketa izmjena tehničkih izbornog procesa.

Foto: Bljesak.info / Sastanak HRS-a i PDP-a

Traže da se, najmanje, na idućim izborima uvede skeniranje otiska prsta, biračkih listova i elektroničko brojanje biračkih listića.

''Nećemo ništa izmisliti kad kažemo da korupcija počinje i završava na izborima. Lokalni izbori 2024. će biti uzaludni ako se sada ne usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona, odnosno ako se ne uvedu moderne tehnologije koji su bili predmetom prezentacija SIP-a'', kaže.

Deklaracija

Danas su kaže, napravili deklaraciju s kojom će ići svim političkim strankama u oba entiteta i tražit će da prihvate što je napisano i da se u praksi dogodi da se u ovoj godini, koja je ne izborna, usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona.

''Ja ne vidim drugog razloga, osim ako se ne želi nastaviti s marvelazcijama i korupcijom'', kaže Raguž. 

Smatra da nema razloga da se u 2023. godini ne usvoje izmjen ei ne implementiraju  suvremene tehnološke stvari koje će vratiti povjerenje ljudima u izborni proces u BiH.

Branislav Borenović iz PDP-a zahvalio se kolegama iz HRS-a na mogućnosti da upute neku vrstu poziva i neku vrstu očekivanja, ali i suštinske potrebe da se mijenjaju izborna pravila kroz uvođenje modernih tehnologija.

Foto: Bljesak.info / Sastanak HRS-a i PDP-a

Vraćanje povjerenja u izborni proces

''Njima ćemo moći omogućiti vraćanje povjerenja u izborni proces i omogućiti poštene izbore kako bismo u startu sasjekli korupciju na izborima i dali šansu da izabrani predstavnici građana budu odraz njihove volje, a ne onih koji broje i prekrajaju izbore na nedopustiv način i koji graniče s korupcijom i manipulacijom'', rekao je.

Nalazimo se u neizbornoj godini, kaže Borenović u kojoj se može usvojiti izmjene i dopune izbornog zakona sa ciljem uvođenja modernih tehnologija poput otiska prsta i elektroinske identfikacije osobne iskaznice birača i skeniranje glasačkog listića kao ključni preduvjeti da se u izbore uđe sa poštenim namjerama.

''U moru priča oko brojnih prioriteta mislimo da je ovo prioritet broj jedan kako bi se otvorio put da ovo društvo ostane i opstane na demokratskim sistemima gdje svaki glas ima svoju snagu i da će biti konačni odraz rezultata glasanja. Ovo nema nikakav politički prizvuk niti prizvuk koji može proizvesti bilo kakvu zloupotrebu. Ovo je naš poziv da zajedno u ovoj zemlji svi predstavnici političkih stranaka usvoje izmjene i dopune izbornog zakona'', rekao je Borenović.

Smatraju da su to suštinske i najvažnije izmjene u ovom trenutku.

Foto: Bljesak.info / Sastanak HRS-a i PDP-a

Ako ne bude izmjena, izbori su besmisleni

''Naravno ne poništavajući pravo i da neke druge političke dimenzije izmjena izbornog zakona budu dio rasprave u nekom obliku, ali smatramo da ovaj dio treba biti podržan od svih političkih subjekata. Znate da smo prije nekoliko dana na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma podržali dvotrećinskom većinom parlamentaraca inicijativu da u roku 30 dana Vijeće ministara kao izvršni organ dostavi prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona s ciljem uvođenja novih tehnologija'', rekao je izražavajući velika očekivanja.

''S ovog mjesta očekujemo, pozivamo, apeliramo i tražimo i mislimo da je važno da svi politički subjekti u BiH usvoje izmjene izbornog zakona s ciljem osiguranja poštenog izbornog procesa.
Nema puno vremena, ali ako postoji politička volja da ostavimo po strani sve naše turbulencije i da u interesu svih naroda promijenimo izborna pravila i da uđemo u novu, svjetliju fazu budućnosti društva u kojem živimo'', kaže Borenović.

Ako ovo ne urade, kaže, imat ćemo situaciju da će izborni proces biti besmislen i da će dovesti u pitanje i demokraciju i funkcioniranje institucija i demokratski život u zemlji.

Tako ćemo se nastaviti prazniti i ostat ćemo prazna ljuštura sa nekolicinom koja možda i nesvjesno radi određene stvari koje nam ne trebaju'', kaže.

Bitna poruka 

Raguž je istaknuo kako "najveći manipulatori i lopovi u izbornom procesu sjede u foteljama koje imaju mehanizam promjene".

"Stvari su vrlo jasne. Ako postoji volja, postoji i način. Imali smo cijeli niz situacija što kadrovske, što interesno tenderske prirode koji su se rješavali preko noći. Ako postoji volja da se problem riješi, onda će se riješiti. Ako volja ne postoji, možemo mi pisati milijun deklaracija i to se neće riješiti. Činjenica jeste da najveći manipulatori i lopovi u izbornom procesu sjede u tim foteljama koje imaju mehanizam promjene i ako oni odbiju i to je poruka. Tko želi budućnost, demokraciju i iskrenu borbu protiv korupcije onda se ne može protiviti ovome. Ovdje nema politike, ovo je borba za pravdu i protiv korupcije. Ako si protiv ovoga, onda nisi dio vlasti iskrenih namjera nego zbog zadovoljavanja osobnih interesa. Ako ne uspijemo provesti ovo, ovo će biti poruka i međunarodnoj zajednici i svima drugima", naveo je predsjednik HRS-a.

Borenović je naglasio kako PDP "snažno podržava odluku Zastupničkog doma da Vijeće ministara u roku od 30 dana dostavi izmjene i dopune izbornog zakona da se osiguraju moderne tehnologije".

"Ne želimo razmišljati o neuspjehu nego na ovaj način pokušavamo stvoriti dodatnu vrstu apela i očekivanja da se to uradi. I što se nas tiče Zastupnički dom bi trebao proći ove izmjene jer je 27 dužnosnika to podržalo što je i više nego dovoljno da prođe Zastupnički dom da bi se ovo moglo uz političku volju uraditi, ali isto tako, tko ovo ne podrži u Parlamentarnoj skupštini BiH je direktno netko tko želi da izborna korupcija, krađa i manipulacije ostanu prisutne kao model ponašanja na izborima i otvara prostor da ta korupcija uđe u sve sfere života i društva. Ovo je jasan poziv da vidimo postoji li politička volja ili ne, ovo je samo dodatni poziv da inzistiramo na tome do kraja i nadam se da će svi shvatiti ovo kao bitnu stvar koju moramo riješiti do kraja ove godine", zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close