Tegeltija

Smjena Gordane Tadić: SDA je preuzela Vijeće

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća kaže da je ''VSTV institucija jednog naroda - bošnjačkog, jednog entiteta - Federacije BiH i jedne političke stranke – SDA''.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2021. u 14:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija rekao je Srni kako je glavnu tužiteljicu BiH Gordanu Tadić smijenilo šest bošnjačkih članova VSTV-a, bez ijednog glasa za smjenu iz Republike Srpske i srpskih i hrvatskih članova Vijeća, što dovoljno dokazuje o čemu je riječ.

SDA

"Javnost treba znati da u današnjoj odluci za smjenu Tadić s mjesta glavne tužiteljice nema nijednog srpskog ni hrvatskog glasa, izuzev jednog prikrivenog bošnjačkog glasa iz Sarajeva koji se manipulativno deklarira hrvatskim na isti način kao i Željko Komšić", rekao je Tegeltija.

Kaže da je ''VSTV institucija jednog naroda - bošnjačkog, jednog entiteta - Federacije BiH i jedne političke stranke – SDA''.

Dodao je kako je ovo samo jedan od dodatnih razloga zbog čega je nužno uskratiti dalju suglasnost za osnivanje VSTV-a na razini BiH koja je zamišljena kao zajednička, ali to očigledno nije.

"Nažalost VSTV je danas samo alatka i instrument u rukama SDA, od kojeg, kao ni od Suda i Tužiteljstva BiH u budućnosti Republika Srpska i srpski, ali i hrvatski narod ne može očekivati ništa dobro i zakonito", zaključio je Tegeltija.

Vlado Adamović, odvjetnik smijenjene tužiteljice, rekao je pak Srni kako je odluka ''donesena pod političkim pritiskom, a presudnu ulogu u svemu ovome imao je predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija''.

Tko je izuzet?

"Lagumdžija je iz odlučivanja izuzeo članicu Vijeća čija kćerka radi u Tužiteljstvu, a nije izuzeo članicu Prvostupanjske komisije čiji brat, također, radi u Tužiteljstvu. Sve ovo jasno dokazuje da je očigledno ovo davno smišljeno", rekao je Adamović.

Kaže kako je druga točka zbog koje je Tadić oglašena krivom nešto što ni jedan tužitelj, pa ni VSTV, nije uradio u vezi sa zakonom na koji se ta točka odnosi.

"Samo je Tadić zbog toga procesuirana i proglašena odgovornom, a zapravo su i u Vijeću ljudi koji nisu proveli taj zakon", pojasnio je Adamović.

Osvrćući se na činjenicu da nijedan glavni tužitelj BiH nije do kraja završio svoj mandat i da su svi smjenjivani, Adamović je istakao da najveće opstrukcije dolaze iz samog Tužiteljstva BiH.

"Uvijek je tako bilo. I ovdje je iz samog Tužiteljstva BiH sve započelo. Oni pretendenti na mjesto glavnog tužitelja su glavni organizatori smjena i spinova na osnovu kojih se sudi", zaključio je Adamović.

VSTV je, podsjećamo, potvrdio danas odluku o smjeni Gordane Tadić s mjesta glavne tužiteljice BiH.

Za ovu odluku glasovalo je šest članova Savjeta, pet je bilo protiv, a jedan suzdržan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close