VSTV

Službeno smijenjena Gordana Tadić!

Gordana Tadić smijenjena je s pozicije glavne državne tužiteljice.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) izglasali su danas konačnu odluku kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužiteljstva, objavio je BIRN.

VSTV je odlučivao nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostupanjske disciplinske komisije VSTV-a kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Šest članova Vijeća glasovalo je za smjenu, pet protiv i jedan suzdržan, obznanio je predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija tijekom sjednice VSTV-a.

Disciplinskom tužbom iz travnja ove godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva raspoređuju u rad tužiteljima putem automatskog sustava raspodjele (TCMS) u razdoblju njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovoditelj Tužiteljstva BiH, primjenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.

Ona se teretila i za ponašanje u tužiteljstvu ili izvan njega, ali je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) na pripremnom ročištu odustao od ove optužbe. Ova točka se odnosila na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, dok je za preostale točke proveden postupak.

Tadić se na čelu Tužiteljstva BiH nalazi od rujna 2016., prvo kao vršitelj dužnosti prije nego što je službeno izabrana na dužnost 2019. godine.

Njen rad kritiziran je, piše BIRN, u nekoliko međunarodnih izvještaja zbog sporog procesuiranja ratnih zločina, visoke korupcije i netransparentnosti rada Tužiteljstva.

Traženje v.d.

Budući da državno tužiteljstvo ne smije biti bez čelnog čovjeka, odmah će se pristupiti izboru vršitelja dužnosti koji će biti izabran između četiri zamjenika, Ozrenke Nešković, Diane Kajmaković, Ismeta Šuškića, ili Milenka Kajganića.

Kopirati
Drag cursor here to close