Istinita šuškanja

Službeno: Schmidt kandidat za Inzkovog nasljednika

Šuškanja su istinita
Vijesti / Politika | 20. 01. 2021. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački Bundestag upravo je glaspvanjem službeno potvrdio kandidaturu Christiana Schmidta kao njemačkog kandidata za visokog predstavnika u BiH.

Time je od danas Schmidt i formalno kandidat za ovu poziciju.

Inzko je bio informiran

Kako saznaju Nezavisne, Vlada Njemačke je u proteklih dva mjeseca obavijestila sve članice Vijeća za implementaciju mira i ostale međunarodne partnere da Njemačka planira da predloži svog kandidata, ali bez navođenja imena, jer je Schmidt formalno mogao postati kandidat tek nakon potvrde u Bundestagu.

Također, kako saznaju Nezavisne, od početka je bio informiran i sadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Kako je rečeno, u medijima u BiH proteklih mjeseci bilo je mnogo špekulacija, na koje Njemačka nije mogla odgovoriti, jer Schmidt formalno nije bio kandidat.

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Schmidov dolazak dogovoren s Rusijom, da Vlada SAD nije bila obaviještena, kao i ostale špekulacije.

Kako je za Nezavisne rečeno, Njemačka želi raditi sa svima bez razlike u BiH na ispunjavanju 5+2 uvjeta za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH što prije mogla biti primljena u EU.

Za ukidanje OHR-a su 2008. godine postavljena 5+2 uvjeta i cilja, među kojima su raspodjela imovine između države i drugih razina vlasti, rješenje za vojnu imovinu, provođenje Konačne odluke za Brčko Distrikt, fiskalna održivost BiH, te zaživljavanje vladavine prava. Ona podrazumijevaju usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenje zakona o strancima i azilu i usvajanje Državne strategije za reformu sektora pravosuđa.

Dva cilja su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i na koncu pozitivno mišljenje Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira.

Podsjetimo, prije Božića visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko potvrdio je da bi uskoro trebao otići s te dužnosti i da je kandidat za njegova nasljednika Nijemac Christian Schmidt. "Ja bih osobno nakon dvanaest godina na ovom položaju pozdravio promjenu na mjestu visokog predstavnika“, rekao je Inzko za austrijsku novinsku agenciju.

Christian Schmidt je političar Kršćansko-socijalne unije i bivši ministar poljoprivrede Njemačke.

Visoki predstavnici

Trenutni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini je Valentin Inzko.

Ovu funkciju obnaša od 1. ožujka 2009. godine, kao diplomata koji ima najduži staž na tom mjestu, u odnosu na svoje prethodnike. Ovaj asturijski diplomat je sedmi visoki predstavnik u BiH, od 1996. godine. Prije njega su bili: Miroslav Lajčak (2007.-2009.), Christian Schwarz Schilling (2006.-2007.), Paddy Ashdown (2002.-2006.), Wolfgang Petrisch (1999.-2002.), Carlos Westendorp (1997.-1999.) i Carl Bildt (1995.-1997.)

Kako se bira visoki predstavnik u BiH?

Visoke predstavnike u BiH bira Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BIH (PIK-Peace initiative coalition), a potvrđuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN). Vijeće za provođenje mira je međunarodno tijelo zaduženo za sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a uspostavljen je 1995. godine, mjesec dana po potpisivanju sporazuma. Savjet, preko OHR-a, nadgleda provođenje Daytonskog sporazuma i OHR-u daje političke smjernice.

Članice Upravnog odbora su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo EU, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska. Adnan Huskić, predsjednik Centra za izborne studije, iz Sarajeva, kaže da za izbor novog visokog predstavnika u BiH trebaju biti sve zemlje Vijeća sigurnosti UN-a.

Koja je uloga visokog predstavnika?

Visoki predstavnik u BiH prati provođenje Mirovnog sporazuma, ostvaruje bliske kontakte sa stranama potpisnicama Sporazuma u cilju afirmacije punog poštivanja svih civilnih aspekata Sporazuma, vrši koordinaciju aktivnosti međunarodnih civilnih organizacija i agencija u Bosni i Hercegovini s ciljem osiguranja efikasne implementacije civilnih aspekata Mirovnog sporazuma.

OHR također usmjerava aktivnosti na uspostavljanje vladavine prava, što je početna točka i ključni uvjet za napredak u svim drugim oblastima reforme. Jedan od najvažnijih događaja u procesu implementacije mira bio je sastanak PIC-a u Bonnu u prosincu 1997. godine.

Razrađujući Aneks 10 Daytonskog mirovnog sporazuma, Vijeće za provođenje mira u BIH je zatražilo od visokog predstavnika da smijeni s dužnosti javne dužnosnike koji krše zakonski preuzete obaveze i Daytonski mirovni sporazum, te da, kada to smatra neophodnim, nametne ključne zakone ako ih ne usvoje zakonodavna tijela Bosne i Hercegovine.

Valentin Inzko, sadašnji visoki predstavnik u BiH, vrlo često je koristio princip kojim se OHR rukovodi u svom angažmanu u Bosni i Hercegovini, a to je odgovornost lokalnih vlasti. Ovim konceptom se dužnosnici i građani Bosne i Hercegovine pozivaju da preuzmu odgovornost za mirovni proces i probleme s kojima se suočava njihova zemlja.

Kopirati
Drag cursor here to close