Visoki predstavnik

Sve glasnije šuškanje: Christian Schmidt mijenja Valentina Inzka?

Christian Schmidt potpredsjednik je Kršćanske socijalne unije (CSU) a od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi.
Vijesti / Politika | 25. 12. 2020. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački konzervativni političar Christian Schmidt najozbiljniji je kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini a Berlin bi želio da on tu dužnost preuzme već početkom 2021. godine, tvrde pojedini mediji.

Navodno je takvu nakanu članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću već prenijela njemačka veleposlanica u Sarajevu Margaret Uebber.

"O tim su namjerama već upoznate najbitnije članice Vijeća za provedbu mira (PIC)", izjavio je neimenovani izvor iz Predsjedništva BiH kako ga citira Oslobođenje.

Sam Komšić koji se s Uebber sastao u četvrtak nije potvrdio ovakvu mogućnost upozorivši tek kako će o imenovanju novog visokog predstavnika teško biti postići suglasnost unutar PIC-a čija je članica i Rusija a ta država inzistira da se Ured visokog predstavnika (OHR) što prije zatvori.

Hina navodi kako su se nagađanja o tome da bi austrijski diplomat Valentin Inzko nakon više od deset godina koliko je na dužnosti visokog predstavnika mogao napustiti BiH pojavila u sklopu inicijativa da međunarodna zajednica pojača svoj angažman u BiH i snažnije intervenira kako bi se u provele nužne reforme a nakon toga odgovornost prepustila lokalnim političarima.

Takva nagađanja na tragu su promjena u SAD koje se očekuju nakon što Joe Biden preuzme dužnost novog američkog predsjednika ali i činjenice da je razdoblje suzdržavanja od intervencionizma samo prouzročilo nove probleme i zastoje u BiH iz koji je sada teško izaći.

Christian Schmidt potpredsjednik je Kršćanske socijalne unije (CSU) a od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutačno je zastupnik u Bundestagu posebice angažiran na vanjskopolitičkim pitanjima.

Ranije ove godine Schmidtu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković uručio odličje "Red Ante Starčevića" koje mu je dodijeljeno za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske ali za ustrajni rad na jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke, podsjetila je Hina.

No, Valentin Inzko objavio je kako ga ne brinu priče oko njegove smjene, pa su mediji u četvrtak poslijepodne medijima dostavili dopis u kojem stoji kako će se visoki predstavnik suzdržati od komentiranja bilo kojeg imena u smislu njegovog potencijalnog nasljednika.

''Pažnja visokog predstavnika će kao i dosad biti usmjerena na provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Cilj je da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna zemlja, nepovratno na euroatlantskom putu za koji se sama opredijelila. Visoki predstavnik pozdravlja svaki korak koji bi vodio jačanju OHR-a i jačanju opredijeljenosti međunarodne zajednice da ostvari taj cilj. Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija koja još prevladava u BiH čini diskusije o zatvaranju Ureda visokog predstavnika preuranjenim'', priopćili su iz OHR-a.

Video: Dubioza kolektiv: No Escape (from Balkan)
Kopirati
Drag cursor here to close