O izbornim krađama u Mostaru

Radončić: Kljako 'leti' iz SBB-a, krao glasove sa Salemom Marićem

Radončić izbacuje Anela Kljaku iz SBB-a zbog krađe glasova u Mostaru, pozvao SDA da učini isto sa Salemom Marićem
Vijesti / Politika | 25. 02. 2021. u 12:25 Bljesak.info
Fahrudin Radončić u Teleringu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić najavio je da će iz stranke izbaciti Anela Kljaku zbog prijevara na posljednjim izborima u tom gradu, odnosno krađe glasova.

Zanimljivo je da je Radončić također kazao da će od SDA tražiti da izbace Salema Marića.

Kljako je šef Županijskog odbora SBB-a Mostar. Salem Marić je predsjednik GO SDA Mostar i novi predsjednika Gradskog vijeća Mostara.

Krali su jedni od drugih, ali su krali i unutar pojedinih lista, rekao je Radončić.

''Ja ću sve učiniti da kao predsjednik stranke isključim gospodina Kljaku iz SBB-a, ali ću moliti i gospodina Izetbegovića da i SDA isključi gospodina Marića (op.a Salema), jer su oni to zajednički radili na štetu trećih'', kaže Radončić gostujući u emisiji Telering RTRS-a.

Njih dvojica su, podsjetimo, bili na meti optužbi za krađu glasova. Nakon što je SIP ponovo prebrojao glasove sa pojedinih mjesta u Mostaru, utvrđeno je da su njima dopisivani glasovi na račun drugih kandidata unutar liste Koalicije za Mostar.

Radončić je i ranije govorio da SIP mora preuzeti odgovornost i narediti ponovno brojanje svih glasova sa svih biračkih mjesta u Mostaru jer se, kako je govorio, očigledno radi o ogromnom lopovluku.

Mostar je, rekao je Radončić u emisiji, ilustracija Bosne i Hercegovine i veoma je važna stvar da su se izbori u Mostaru dogodili.

Rekao je da trebamo biti zahvalni veleposlaniku SAD-a, gospodinu Nelsonu, i gospodinu Sattleru da su velikim angažiranjem omogućili da i građani Mostara nakon 12 godina imaju izbore.

Za članove SIP BiH rekao je da su izabrani mimo konkursa, dok se ta institucija, ocjenjuje, ponaša stranački.

''Imate unutarnje stvari da BiH - i tu će nam trebati pomoć stranaca - 25 godina nije u stanju da napravi poštene izbore i zakon u smislu elektronske evidencije glasača, da nema mrtvih da glasuju, da ne glasaju nepostojeći ljudi, da duplo glasaju...'', ističe Radončić.

U gradu na Neretvi je zabilježena velika izborna krađa, ista ona na koju, kaže, upozorava proteklih 10 godina, otkako se nalazi na čelu SBB-a, kazao je Radončić, dodajući da je upozoravao da ne postoje uvjeti za poštene izbore i to smo, kaže, u Mostaru vidjeli.

Voditelj emisije ga je pitao je li sad ovako ustrojen Mostar - s Marijom Kordićem kao gradonačelnikom - na štetu Bošnjaka?

''Mi moramo biti legalisti. Ja sam govorio da je 12 godina gradonačelnik Mostara bio Hrvat i da je sada red da Bošnjaci dobiju gradonačelnika. Mislim da bi Mostar time bio jači i u očima Hrvata i Bošnjaka. Ali imate nešto što se zove suhi realizam - da je neko dobio više glasova. U tom smislu mi sada treba da zaista premostimo sve te nekakve naše ambicije da to bude Bošnjak, čovjek iz SBB-a, SDP-a ili SDA, i da se novom gradonačelniku napravi ambijent za uspjeh'', konstatuje Radončić.

Mostaru treba pomoć, dodaje, jer je u veoma teškoj situaciji, naročito istočni dio grada.

''Ja očekujem da ćemo sada dobiti situaciju da se mali politički zemljotres završi i novom gradonačelniku treba pomoći'', kaže Radončić.

Na novinarsko pitanje je li ono što se desilo u Mostaru dogovor HDZ-a i SDA, lider SBB-a kaže da "uvijek postoje dogovori HDZ-a i SDA od 1991. godine kada su te stranke vezale zastave u čvorove".

Činjenica je, kaže Radončić, da Bošnjaci nisu svi htjeli da glasuju za bošnjačkog kandidata.

''Da li su oni bili u jednom bloku ili u drugom, sada je to već stvar prošlosti. Imamo rezultat kakav imamo i HDZ i SDA su naravno odradili stari posao da jedan čovjek postane gradonačelnik, a da ga gospodin Marić, kao druga ličnost cijele priče, finansijski kontrolira i da oni zajednički upravljaju finansijskim tokovima. U tom smislu sam pesimista da će stvari ići dobro. Ali, da biste nekome rekli da je nesposoban ili nedovoljno sposoban, prvo mu morate dati šansu i pomoći mu da bude sposoban, a nakon toga vidjet ćemo što će tko od njih uraditi'', rekao je Radončić.

Kopirati
Drag cursor here to close