Ako stranke budu htjele...

Skreniranje listića: Sljedeći izbori bit će moderniji?

''Glasovalo bi se na tradicionalnom listiću, uz to da se podaci elektronski obrađuju...''
Vijesti / Politika | 05. 10. 2017. u 10:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izborni proces u BiH je zastario i neophodno je uvođenje novih tehnologija, a kako stvari sada stoje, najizvjesnije je da se na sljedećim izborima u listopadu naredne godine glasovi prebrojavaju tako što će se glasački listići skenirati.

''Glasovalo bi se na tradicionalnom listiću, uz to da se podaci elektronski obrađuju. Na taj način spriječile bi se mnoge manipulacije, koje nažalost imamo u izbornom procesu", rekao je za Nezavisnenovine Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

O uvođenju novih tehnologija u izborni proces u srijedu je u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu održan i okrugli stol "Digitalizacija izbornog procesa u BiH", na kojem je zaključeno da je već sljedeće godine moguće uvođenje novih tehnologija ukoliko bude konsenzusa svih.

Uvođenjem skenera prilikom prebrojavanja glasova značajno bi se smanjile manipulacije koje nastaju prilikom zatvaranja biračkih mjesta, a ubrzalo bi se i prebrojavanje glasova i objavljivanje rezultata, na koje se dosad čekalo danima.

Glasovi bi se brojali tako što bi se samo skenirali glasački listići i na taj način dobili podaci o glasovima, koji se automatski šalju u Središnje izborno povjerenstvo BiH.

''Smatramo da je dosadašnji način organizacije izbornog procesa, prije svega, zastario, a poznato je da postoje jake i ozbiljne kritike na sam proces, prije svega na razini biračkih odbora. Cijenim da je došlo vrijeme da zagovaramo i da implementiramo nove tehnologije", rekao je Suad Arnautović, član Središnjeg izbornog povjerenstva.
Iako je uvođenje novih tehnologija poprilično skupo, u SIP-u smatraju da bi se na taj način povećala efikasnost izborne administracije, kako na lokalnoj, tako i na entitetskoj i državnoj razini, a značajnije bi se smanjili i troškovi.

 


"Ovo je proces koji zahtijeva apsolutni konsenzus svih političkih faktora u BiH. Ovo je stvar za koju treba biti postignut opći konsenzus. Ako se taj konsenzus postigne, prije svega u okviru Parlamentarne skupštine, onda drugi uvjeti, kao što su materijalna sredstva ili tehničko-tenološka rješenja, ne bi trebala biti problem", rekao je Arnautović.

Na okruglom stolu posvećenom uvođenju novih tehnologija u izborni proces prisustvovali su i predstavnici IT sektora, koji su rekli da ta industrija u BiH ima potencijla da izvede projekt "Digitalizacija izbornog procesa" i to u cijelosti.

''Mi smo potpuno uvjerenja da možemo odgovoriti i ovom izazovu", rekao je Brano Vujičić, predsjednik IKT asocijacije Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close