Uloženi amandmani

Usvojen Proračun Grada Mostara

Vijećnici su raspravljali o sufinanciranju PCR testova, medicinski potpomognutoj oplodnji, pomoći socijalnim ustanovama...
Vijesti / Politika | 15. 04. 2021. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S 24 glasa za, četiri protiv i tri suzdržana usvojen je na današnjoj sjednici Proračun Grada Mostara.
 
Usvojena je i Odluka o izvršenju Proračuna.
 
Četvrtu sjednicu Gradskog vijeća Grada Mostara u aktualnom sazivu obilježena je rasprava o Proračunu, odnosno amandmansko djelovanje na nacrt Proračuna.

Gradonačelnik Mario Kordić rekao je da su današnji amandmani koji su predloženi na Proračun ''fantastične ideje koje će sigurno naći mjesta u rebalansu Proračuna''.

''Napravili smo jedan proračun prema našim mogućnostima, prema zahtjevima i građana i vijećnika. Volio bih da smo mogli ispuniti sve želje koje smo dobili, ali nismo uspjeli, u izgradnji proračuna vodili smo se našim mogućnostima'', kazao je Kordić.

Naveo je kako je dobar dio amandmana već ugrađen u Proračun, dok se za druge stavke ne mogu iznaći novčana sredstva.

''Ništa neće biti odbijeno, nego će biti prihvaćeno u možda malo drugačijoj formi'', naveo je Kordić.

Vijećnik Adil Šuta tražio je pomoć za Caritas i Merhamet u iznosu od 5.000 KM, na što je pomoćnica gradonačelnika Radmila Komadina odgovorila da ne može biti prihvaćeno, ali će se do 30. lipnja ovim ustanovama pomoći ''iz nekih drugih sredstava kojima raspolaže Grad''.

Bilo je i amandmana vezanih za pomoć Centru za stara i iznemogla lica, međutim navedeno je kako se amandman ne može prihvatiti jer se ne može iznaći dodatnih 25.000 KM za taj centar, ali da će Gradska uprava ''imati sluha za pomoć javnim ustanova koje upadaju u krizu u vremenu covida''.

Vijećnici su amandmanski djelovali i na održavanje manifestacije ''Skokovi sa Starog mosta'', tražeći dodatnih 15.000 KM za manifestaciju, ali je taj amandman odbijen i navedeno je da će se manifestacija financirati kao i ranije, te da sama manifestacija neće doći u pitanje.

Vijećnica Adela Gosto nije povukla ovaj amandman, stoga je išao na glasovanje, no vijećnici ga nisu podržali.

Vrijedi istaknuti kako su vijećnici raspravljali i o sufinanciranju medicinski potpomognute oplodnje.

''S obzirom da radim u toj struci, moram reći da je 30.000 KM je premalo za nešto takvo, a ja nisam netko tko radi to populističkim mjerama. Taj sami postupak košta 10.000 KM u jednom pokušaju, a ja ću se potruditi da napravimo pritisak da se izrade adekvatni pravilnici u ministarstvu i mi ćemo kao Grad pomoći u tom smislu'', rekao je gradonačelnik Kordić.

Vijećnica Boška Ćavar predložila je da se sredstva za doček Nove Godine prebace za liječenje covid-pacijenata.

''Na grant sredstva nema amandmana. Ako situacija to dopusti i ako dočeka bude, onda će biti i grant sredstava, a ako ne to će biti nula i s ovom stavkom ne možemo ništa uraditi'', rekla je pomoćnica gradonačelnika Radmila Komadina.

Rasprava se vodila i oko turizma, odnosno sufinanciranja PCR testova za turiste, što je predložila vijećnica Irma Baralija, ali amandman nije prihvaćen.

''Ideja RH da se sufinanciraju PCR testovi za turiste je simpatična i može pomoći turizmu, ali to bi kod nas bio promašen smjer, jer ljudi koji dolaze u BiH ne trebaju imati negativan PCR test prilikom ulaska u zemlju. U jeku je i masovno cijepljenje tako da nećemo ništa postići s time. S marketinške strane gledajući, Grad raspolaže s 15.000 KM za te potrebe i mo ćemo to iskoristiti za promociju, a kao Grad ćemo pratiti i epidemiološke mjere. Dati 65.000 KM za sufinanciranje PCR testova po meni sada nema smisla'', rekao je Kordić.

HRS je imao nekoliko amandmana, neki od njih nisu prihvaćeni jer nisu kako je navela Komadina nisu u nadležnosti Grada, kao naknade za novorođenu djecu, financiranje roditelja njegovatelja djece s invaliditetom... O inicijativi za postavljanje lovačkih kamera u cilju prevencije požara, Predrag Šupljeglav, je rekao da su preventivna sredstva ostvarena po osnovu Zakona zaštiti i spašavanju, te se raspoređuju u skladu s Odlukom o metodologiji trošenja sredstava, tom odlukom su utvrđene namjene i za ovu namjenu se ne mogu trošiti.

Kopirati
Drag cursor here to close