Priopćenje

Sebija Izetbegović o fotelji, paušalu, diplomi i tužbama

Govoreći o diplomi kaže kako su navodi koji se odnose na njezinu akademsku karijeru, a koji se spominju u kontekstu napuštanja pozicije direktorice KCUS-a, ''neargumentirani, proizvoljni i zlonamjerni''.
Vijesti / Politika | 05. 01. 2023. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne napuštam KCUS zbog pozicije zastupnice u Skupštini KS, jer nisam u sukobu interesa'', objavila je direktorica sarajevskog kliničkog centra i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sebija Izetbegović.

Navodi kako Kanton Sarajevo nije osnivač ili suosnivač KCUS sa više od 50% ukupnog kapitala ''te je sasvim jasno da nisam u sukobu interesa''.

Paušal

''Također naglašavam da ne primam financijska sredstva kao zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Odmah po preuzimanju mandata potpisala sam da se odričem paušala. Nemam se pravo odreći obveze da zastupam one koji su ime izabrali, naročito uzevši u obzir podršku birača i činjenicu da sam u trenutnom sazivu Skupštine KS zastupnik sa najviše osvojih glasova'', navela je Izetbegović.

Govoreći o diplomi kaže kako su navodi koji se odnose na njezinu akademsku karijeru, a koji se spominju u kontekstu napuštanja pozicije direktorice KCUS-a, ''neargumentirani, proizvoljni i zlonamjerni''.

Kantonalna prosvjetna inspekcija je u više navrata na Medicinskom fakultetu UNSA provela usmjereni inspekcijski nadzor. Nakon niza inspekcijskih pregleda Prosvjetna inspekcija nikad nije izdala bilo kakve upravne mjere, a imala je ovlaštenje i obvezu to učiniti ako je bilo zakonskih pretpostavki za to. Takav odnos Prosvjetne inspekcije jasno potvrđuje da nisu utvrđene nepravilnosti u vezi sa stečenom diplomom, a slijedom toga niti nepravilnosti u vezi sa akademskim zvanjem'', navela je.

Magistarski studij i diploma

Dodala je kako je ''ad hoc komisija koja je formirana na osnovu zaključka Senata Univerziteta u Sarajevu nakon detaljne i iscrpne analize svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa upisom na magistarski studij i stjecanjem diplome magistra znanosti, konstatirala da su ispunjeni svi zakonski i drugi uvjeti propisani aktima Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Sarajevu za dodjelu diplome''.

''Izvještaj spomenute komisije je razmatralo i Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta i on je jednoglasno verificiran i usvojen. Važno je ukazati na činjenicu da je Medicinski fakultet u Sarajevu obrazovna ustanova koja je isključivo nadležna i meritorna i za provjeru ispunjenosti uvjeta za upis na studij, ali i za utvrđivanje ispunjenosti uvjeta za dodjelu visokoškolskih kvalifikacija. Utvrđene nepravilnosti u smislu čuvanja dokumentacije, naročito na postdiplomskom studiju, događale su se kod niza studenata. Medicinski fakultet UNSA je u više navrata i kažnjavan zbog toga, jer je upravo njihova a ne obveza studenata da čuvaju dokumentaciju i podatke o studentima'', navela je.

Prijetnja sudovima

Dodala je kako je ''jasno konstantno dezavuiranje javnosti, kroz iznošenje neargumentiranih tvrdnji, ima političke motive, čiji krajnji cilj je isključivo pokušaj političke diskreditacije''.

''Zbog svega navedenog, ubuduće ću biti prinuđena da u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete za svaku neistinu izrečenu o meni podnosim tužbe nadležnim sudovima i na taj način se zaštitim od zlonamjernih napada'', navela je Izetbegović u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close