Odgovrila na Instagramu

Unuka Alije Izetbegovića pozirala uz jelku pa je napali

"Jesi li ponosna, Nađa? Najžešće jugobalije bale za tobom i tvojim LGBT božićnim načinom života", jedan je od komentara na Twitteru.
Vijesti / Flash | 26. 12. 2022. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nađa Berberović-Dizdarević, unuka Alije Izetbegovića, odgovorila je na kritike koje su joj upućene nakon što je na svom Instagram profilu objavila fotografiju na kojoj pozira ispred božićne jelke. 

Čestitala Božić pa je napali 

"Sretan i radostan Božić", navela je u opisu, a uskoro su uslijedile brojne reakcije na društvenim mrežama.

"Jesi li ponosna, Nađa? Najžešće jugobalije bale za tobom i tvojim LGBT božićnim načinom života", jedan je od komentara na Twitteru.


Njenu reakciju, koju je objavila na storyju, prenosimo u cijelosti:
Jutros me, pored nekih jako lijepih vijesti, dočekalo desetine uvreda u komentarima i privatnim porukama jer sam objavila post s okićenom jelkom i čestitala Božić. Toliko primitivizma i mržnje u nepismenim komentarima sa anonimnih profila osoba koje se predstavljaju kao veliki vjernici, a sebi daju za pravo da sude tome šta je ispravno, a šta pogrešno, zaboravljajući da u našoj vjeri samo Bog sudi čovjeku.

Mržnja i primitivizam

Ja sam muslimanka, odgojena u islamskoj tradiciji i vjeri. Praktikujem svoju vjeru i ponosna sam na to što jesam. Odgojena sam i naučena da čuvam svoje i poštujem tuđe. Rođena sam i odrasla u Sarajevu, kosmpolitskom gradu, kojeg nazivaju i evropskim Jerusalemom, gradu u kojem stoljećima u miru koegzistiraju različite vjere i tradicije.

Sa svojim komšijama i prijateljima sam uvijek slavila, i slavit ću, Bajram, Božić, Uskrs i Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike. Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja.

"Moj sin će dobiti paketić od Djeda Mraza" 

Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli Nađa Berberović-Dizdarević (@nadjaberberovic)


Ovim primitivcima koji sa anonimnih profila vrište "Da te vidi dedo!" poručujem: Vi mog rahmetli dedu niste poznavali i nemate prava govoriti u njegovo ime. Nemate prava od njega praviti radikalistu ili fundamentalistu, jer on to nije bio. Niste pročitali njegove knjige i nikad niste shvatili suštinu njegove misli.

Za početak, predložila bih vam da prelistate njegovu knjigu "Islam između Istoka i Zapada", ali bojim se da su tolerancija i prihvatanje drugog i drugačijeg koncepti koji izmiču mogućnostima vaših ograničenih umova.

"Moj je dedo bio kosmopolita" 

Moj dedo je bio kosmpolita u pravom smislu te riječi. Sebe je nazivao "evropskim muslimanom". Sa jednakim interesom čitao je Bhagavadgitu, Bibliju i Stari Zavjet, Dostojevskog i Šopenhauera. Svoju porodicu je odveo u Rim, u Vatikan, da vide Mikelanđelove kipove i baziliku Sv. Petra. Da li ga to čini izdajnikom svoje vjere?

"Očistite ispred svoje avlije" 

Veliki "vjernici", umjesto što pišete odvratne komentare po portalima i vrijeđate osobe koje i ne poznajete, prvo očistite ispred svoje avlije. Za kraj ću ostaviti citat našeg poslanika Muhammeda a.s.: "Najbolji musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani."

Kopirati
Drag cursor here to close