Saša Magazinović

SDP opet o izbornim krađama: Uvesti skenere u izborni proces

Danas, poslije izbora koji su bili sve, samo ne fer i pošteni, vidi se koliko smo bili u pravu, navodi Magazinović.
Vijesti / Politika | 14. 10. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović se još jednom oglasio o nepravilnostima u izbornom procesu i najavio ponovno pokretanje izmjena Izbornog zakona, kojim se u izborni proces uvode skeneri. 

''Kada smo početkom ove godine najavili da glavne režimske stranke pripremaju veliku izbornu krađu i u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića radi utvrđivanja rezultata izbora, dio poslanika iz vladajućih stranaka i njima bliskih medija su pokušali to okarakterizirati kao populizam.

Podsjećam, tada smo osim skenera, izmjenama Zakona tražili i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa, kao i rigorozniju kontrolu identiteta birača. Jasno smo u to vrijeme u obrazloženju Zakona naglasili da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost osoba koje sudjeluju u procesu, otvara širok spektar mogućnosti za manipulacije i prevare čime se dovodi u pitanje iskazana volja birača i pravičnost izbora u cjelini.

Danas, poslije izbora koji su bili sve, samo ne fer i pošteni, vidi se koliko smo bili u pravu. Upravo danas je jasno zašto je uložen toliki trud da se izmjene Izbornog zakona, nakon što smo ih usvojili u Zastupničkom domu PSBiH, na sve načine zaustave u Domu naroda i onemoguće fer i pošteni izbori.

Sada, kada je vidljivo da su rezultate izbora, posebno u trci za Predsjedništvo BiH, gdje je na besprizoran način oduzeta pobjeda Denisu Bećiroviću, odlučili brojači glasova, a ne birači, pored ponovnog brojanja glasova koje sa nestrpljenjem očekujemo, nameće se imperativ usvajanja izmjena zakona kojim će se već za lokalne izbore uvesti skeniranje glasačkih listića, video nadzor i temeljitija kontrola identiteta birača. 

Ovo će biti jedan od prvih zakona koje ćemo predložiti, a vrijedi razmotriti i radikalne promjene kaznene politike kroz izmjene Krivičnog zakona, u dijelu koji tretira kažnjavanje izbornih prevara, koje su na ovim izborima bile više nego vidljive, od krađe identiteta birača, preko zastrašivanja, kupovine glasova, proizvodnje nevažećih listića, pogrešnog brojanja, do brojnih drugih primjera narušavanja izbornog procesa'', navodi Magazinović.

Kopirati
Drag cursor here to close