Neustavni zakon RS-a

Trojka: Obveza Schmidta je da iskoristi bonske ovlasti

''Čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kada je u pitanju pravno nasilje i separatizam''
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka traže od visokog predstavnika Christiana Schmidta da hitno reagira i izvan snage stavi neustavni Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u. Također, traže da Visoki predstavnik smijeni sa pozicije predsjednicu entiteta RS, Željku Cvijanović, zbog kako navode ''potpisivanja neustavnog, antidaytonskog zakona.''

Zakon o nepokretnoj imovinu u RS-u koji je usvojen u veljači i u službenom listu objavljen početkom travnja u suprotnosti je sa Ustavom Bosne i Hercegovine što je u više navrata potvrdio i sam Ustavni sud BiH.

Konkretni potezi

''Čin usvajanja zakona i njegova objava u službenom listu jasno pokazuju da Milorad Dodik i njegov režim imaju namjeru ići do kraja kada je u pitanju pravno nasilje i separatizam. Uprkos jasnom stavu Ustavnog suda BiH, Dodik je nastavio ići putem kojim želi promijeniti suštinu ustavno-pravnog uređenja Bosne i Hercegovine i samog Dejtonskog sporazuma. Iako se lažno predstavlja kao branilac Daytonskog sporazuma, Dodik svojim postupcima krši sporazum koji je jasno propisao ulogu Ustavnog suda BiH, definirao državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, te odredio da su odluke i propisi državnih organa obavezujuće za niže administrativne jedinice'', navedeno je u priopćenju ove tri političke stranke.

Dalje naglašavaju kako pozdravljaju jasnu osudu ovakvih poteza koja je došla od OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali ističu da je nužno konkretnije djelovati.

''Visoki predstavnik i OHR imaju obavezu zaštiti mirovni sporazum i sankcionirati sve one koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini. Iz toga proističe obveza da se hitno reagira i korištenjem bonskih ovlasti, koja su potpuno u skladu sa Daytonskim sporazumom, te da se stavi van snage rušilački akt koji dolazi od vlasti u RS-u predvođenih Dodikom. Režim u RS-u je pokazao da ne postoji crvena linija koju neće prijeći kada je u pitanju napad na Daytonski sporazum i državu. Na pravno nasilje koje za cilj ima potpunu eskalaciju prilika u BiH, međunarodna zajednica, u skladu sa preuzetim obvezama, mora odgovoriti odlučno i nedvosmisleno. Donošenje neustavnih zakona i kreiranje paralelnog ustavno-pravnog okvira predstavlja klasični državni udar o kojem se jasno moraju odrediti svi akteri''.

Posebno ističu važnost razumijevanja aktualnih međunarodnih okolnosti izazvanih otvorenom ruskom agresijom na Ukrajinu, što kako se navodi u priopćenju - daje dodatnu težinu postupcima vlasti u RS-u.

Postrojavanje HVO-a u Mostaru

Mišljenja su i da ovakvim postupcima oni dodatno pogoršavaju ukupne političke prilike i prijete široj destabilizaciji regije.

''Očigledno je da je Dodik ruski pijun koji se u potpunosti stavio u službu službenog Kremlja. Ruska zastava za Dodikovim reverom dok svjedočimo masovnim ruskim zločinima u Ukrajini, polutajni razgovori sa ruskim državnim vrhom i spremnost na potpunu eskalaciju prilika u BiH jasno pokazuju da Dodik nije ni za Daytonski sporazum, ni za europski put naše zemlje, kao niti za održivi mir. Jasno uočavamo određenu vrstu koordinacije koja se ogleda u sumanutom prijedlogu HDZ-a BiH o upisivanju etničkog identiteta u osobne dokumente, dolasku Zorana Milanovića i postrojavanju HVO-a u Mostaru i Dodikovog nastupa'', priopćila je ''Trojka''.

Naglašavaju i da prodržavni blok, posebno stranke koje su u vlasti i koje imaju odgovornost zaštite institucija i države.

Moraju imati jasniji stav i poduzimati konkretne institucionalne mjere kako bi se obranio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Mi ćemo kao ''Trojka'' nastaviti poduzimati sve u skladu sa našim političkim kapacitetima kako bi se suprotstavili rušiteljima države i osujetili njihov plan'', stoji na kraju priopćenja stranaka Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda i Naša stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close