Visoki predstavnik

Schmidt: Put od Daytona do Bruxellesa ćemo zajedno nastaviti

''Trenutna kriza koja je nastala međusobnim blokadama u zemlji, ne može više tako ostati. Zbog toga ćemo nastaviti pratiti što se događa i nastavit ćemo s diskusijama'', istaknuo je Schmidt.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2022. u 17:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt uoči današnjeg susreta s ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom u Sarajevu izjavio je da ova, kao i posjete drugih visokih dužnosnika, pokazuju da je međunarodna zajednica svjesna značaja Bosne i Hercegovine za regionalnu stabilnost.

''Zbog toga danas na 30. godišnjicu od početka opsade Sarajeva imamo jasnu poruku. Upravo sada kada se međunarodno pravo krši na granici Europske unije i kada Rusija vodi nemilosrdan agresorski rat moramo jasno pokazati da vjerujemo u pravila i neprikosnovenost ljudskih prava i međunarodnih sporazuma'', rekao je Schmidt.

Uspjeh Daytona, prema njegovim riječima, jeste da su godine nakon Daytona donijele mir. Naveo je da je put prije Daytona bio predug i koštao mnogo nedužnih života.

''Ja sa svoje strane mogu reći da sam garant da se to neće još jednom dogoditi. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti. Ali, ovo kažem kao poruku svim onim 'ludim' koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi'', naveo je Schmidt.

Izrazio je zahvalnost međunarodnoj zajednici, EU i članicama NATO-a da sudjeluju u tome.

''Upravo dolazim iz Butmira gdje sam razgovarao sa zapovjednikom EUFOR-a. Želim se zahvaliti svim tim vojnicima, uključujući i 200 mađarskih vojnika, koji daju svoj doprinos Bosni i Hercegovini da nastavi u miru'', dodao je Schmidt.

Visoki predstavnik je naglasio da nitko ovdje ne smije generalizirati bilo kakvu nesigurnost.

''Put od Daytona do Bruxellesa ćemo zajedno nastaviti. Trenutna kriza koja je nastala međusobnim blokadama u zemlji, ne može više tako ostati. Zbog toga ćemo nastaviti pratiti što se događa i nastavit ćemo s diskusijama'', istaknuo je Schmidt.

Dodao je da se uzda u parlament i u to da je međunarodna zajednica u BiH spremna podržati konstruktivne snage.

 

Kopirati
Drag cursor here to close