Predizborna

SDP kopira Srpsku: Traži se dizanje plaće u Federaciji

Minimalna plaća trenutno iznosi 45 posto od prosječne, a SDP će predložiti desetpostotno povećanje u sljedećoj godini…
Vijesti / Politika | 11. 09. 2018. u 11:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine uputit će sljedećeg tjedna u parlamentarnu proceduru nacrt zakona čiji je cilj povećanje minimalne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je na press-konferenciji izjavio član Predsjedništva SDP-a Aner Žuljević, minimalna plaća trenutno iznosi 45 posto od prosječne, a ta stranka će predložiti desetpostotno povećanje u sljedećoj godini tako da omjer dostigne 55 posto, potom u 2020. godini 60 posto, a nakon tog razdoblja, usklađivanje prema rastu troškova života u FBiH.

SDP će predložiti i propise za rasterećenje gospodarstva na način da poslodavci koji će biti pošteđeni dijela nameta ulože u povećanje minimalnih plaća radnicima.

Žuljević je najavio da će SDP, u cilju jačanja minimalne plaće, pokrenuti dijalog sa sindikatima i gospodarstvenicima, kao i da će zakon te vrste predložiti i u Republici Srpskoj.

''Trenutno su plaće u Bosni i Hercegovini na europskom dnu'', kazao je, ''pa povećanje nije više ekonomsko nego pitanje opstanka''.

''To je vitalni nacionalni interes i nije predmet  politikantstva. Ako netko smatra da zakon može dodatno poboljšati, SDP je otvoren za takve ideje'', kazao je Žuljević.

Kopirati
Drag cursor here to close