Slamka

SDA zove Komšića i Bećirovića da zajedno spase državu

Trojku (SDP, NiP, NS), kao koalicijskog partnera SNSD-a u državnoj vlasti, optužili su za sebičnu i neodgovornu politiku.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2023. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izatbegovića pozvala je danas predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića iz reda hrvatskog naroda, koji je u to tijelo izabran glasovima Bošnjaka i bošnjačkog člana Denisa Bećirovića (SDP) da organiziraju ''sastanak probosanskih stranaka''.

Odgovor

Cilj takvog sastanka je, kako navode, utvrđivanje zajedničkog odgovora na "udare na ustavnopravni poredak BiH, pitanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mira i stabilnosti.

Smatraju da je potrebno odrediti "crvene linije" ispod kojih se neće ići u budućim procesima, a koji se tiču izmjena Ustava, funkcioniranja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Izbornog zakona, državne imovine i drugih ključnih pitanja.          

"SDA je spremna da uloži svoje kapacitete u definiranje i provođenje neophodnih koraka za zaustavljanje destruktivne politike kojima se ugrožavaju stabilnost države te omogućiti nastavak njenog euroatlantskog puta", naveli su iz SDA.

Ocijenili su da vlasti Republike Srpske, predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom, u posljednjim mjesecima ''provode najteže udare na Daytonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja''.

Odgovorni drugi

"Zakoni koje je usvojila Narodna skupština RS-a, kojima se odbacuje obaveza primjene odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika na prostoru tog bh. entiteta, a zatim i ograničavanje kretanja preko entitetske linije, predstavljaju de facto stavljanje van snage Daytonskog mirovnog sporazuma", mišljenja su u SDA.

Tvrde da postoji mogućnost eskaliranja krize, što bi, kako kažu, imalo nesagledive posljedice po BiH.

Navode da su za trenutnu političku situaciju odgovorni i drugi, među kojima je i Ured visokog predstavnika (OHR).

"Izostanak odlučne i konkretne reakcije OHR-a, država garanata Daytonskog mirovnog sporazuma, Veća za provedbu mira (PIC), bh. pravosuđa, ali i Dodikovih partnera u državnoj vlasti koji su mu u zamjenu za pozicije isporučili ključeve državne vlasti i apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i financijskim sektorom, dodatno ohrabruje retrogradne snage da nastave sa provođenjem separatističkih politika", tvrde iz SDA.

Optužba na račun Trojke

Trojku (SDP, NiP, NS), kao koalicijskog partnera SNSD-a u državnoj vlasti, optužili su za sebičnu i neodgovornu politiku.

Kako su priopćili iz SDA, pitanje zaštite interesa države Bosne i Hercegovine mora biti iznad bilo čijeg osobnog ili stranačkog interesa.

"Zbog toga trenutno stanje zahtjeva jedinstven, konkretan i snažan odgovor svih patriotskih snaga, a kojim će se zaustaviti negativni trendovi i spriječiti katastrofalne posljedice po Bosnu i Hercegovinu", navode iz SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close