''Racionalan politički potez''

Dodik: Nema imenovanja sudaca u Ustavni sud BiH dok se ne donese zakon

Kazao je kako "ima u vidu da su dosadašnje odluke, koje su donosili većinom trojica stranih sudaca i dvojica Bošnjaka, bile na štetu Republike Srpske".
Vijesti / Politika | 27. 12. 2023. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po pitanju izbora sudaca u Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas se oglasio i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. Poručio je da će ovaj entitet ostati dosljedan politici da neće imenovati dvojicu sudaca iz reda srpskog naroda u Ustavni sud BiH dok ne bude donesen zakon o ovom sudu, dodavši kako "ima u vidu da su dosadašnje odluke, koje su donosili većinom trojica stranih sudaca i dvojica Bošnjaka, bile na štetu Republike Srpske".

“Zato je jedini racionalan politički potez ne birati naše predstavnike u Ustavni sud i tako davati legitimitet tom sudu koji djeluje protiv nas u svim pojedinačnim odlukama”, rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Nakaradne ideje

On je naveo da se mogu čuti nakaradne ideje da ove suce bira visoki predstavnik.

“To samo govori koliko je propao taj sustav”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska i ranije pokušavala da povuče svoje suce, ali da su sada stvorene okolnosti da se pitanje Ustavnog suda izdiglo na najvažnije političko pitanje u BiH sa stanovišta načina i regulacije njegovog rada.

Dodik je istaknuo da Republika Srpska zagovara stav da se donese zakon o Ustavnom sudu i da se biraju domaće suce, te je predložila da trojicu sudaca bira Parlamentarna skupština BiH, a ostali članovi da se biraju kao i do sada, prenosi N1.

On je podsjetio da se Ustavni sud bira na način da Republika Srpska bira dvojicu sudaca, a Federacija BiH četiri, dok predsjednik Europskog suda pravde imenuje tri. Ponovio je kako “stranci nikada nisu donijeli dobro ovom prostoru, ni Srbima, ni Hrvatima, ni Bošnjacima.”

“To je bilo predviđeno da tako bude pet godina nakon Dejtona i znači da je 2000. godine trebalo da se napravi nova struktura Ustavnog suda. Oni su nastavili da rade koristeći tada visoke predstavnike da devastiraju Republiku Srpsku, a kada su vidjeli da on to više ne može da radi onda su to prebacili na Ustavni sud. Prisustvo naših ljudi u Ustavnom sudu je bilo motivirano da pokrije loše namjere i djelovanje Ustavnog suda prema Republici Srpskoj”, izjavio je.

S devet spasti na pet

Podsjetimo, Ustavni sud BiH s prvim januarom ostaje bez još jednog suca. Zlatko Knežević odlazi u prijevremenu mirovinu. Nakon Miodraga Simovića i Mate Tadića koji su ranije umirovljen, u listopadu naredne godine očekuje se i odlazak Seade Palavrić koja će napuniti 70 godina. Time će Ustavni sud s devet spasti na pet sudaca.

Ustavni sud BiH sastoji se od devet članova. Četiri bira Zastupnički dom FBiH, dvojicu Narodna skupština RS. Preostala tri člana koja i najviše smetaju Miloradu Dodiku su međunarodne suce koje bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava, nakon konsultacija s Predsjedništvom BiH.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić pozvao je juče strane suce u Ustavnom sudu BiH da podnesu ostavke i povuku se iz rada te institucije.

Kopirati
Drag cursor here to close