Paket

Dodik o dogovoru u Laktašima – Sve ili ništa

Dodik kaže da je sastanak u Laktašima proizveo atmosferu i volju da dogovori u vezi s Izbornim zakonom budu finalizirani u veljači.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2024. u 14:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako dobre stvari koje su dogovorene na nedavnom sastanku predstavnika vlasti na razini BiH u Laktašima mogu relaksirati situaciju, prenosi Srna.

Paket

"To što je dogovoreno je paket, sve ili ništa. Ne možete uzeti što vi mislite, niti ja mogu da uzmem. Ima tamo stvari s kojima sam nezadovoljan, ali u svakom slučaju trudili smo se da napravimo neki kompromis koji je uvijek težak među različitim političkim opcijama", rekao je Dodik.

Ocijenio je da je sastanak u Laktašima proizveo atmosferu i volju da dogovori u vezi s Izbornim zakonom budu finalizirani u veljači.

Osim toga, rekao je Dodik, razgovaralo se i o Zakonu o Sudu BiH.

"Ostao je problem priča o sjedištu. Mi insistiramo na tome da Apelacijski odjel bude u Banja Luci, a oni još nisu spremni da to prihvate", rekao je Dodik novinarima.

Dodao je kako se razgovaralo o Ustavnom sudu BiH i načinu izbora sudaca na način da dvoje sudaca bira Republika Srpska, četvoro Federacija BiH , a troje sudaca da se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH zamjenski za strane suce.

Britansko pismo

"Ta kvalifikacija je u redu, ali ih bira parlament BiH u kome svi koji su sudjelovali na tome imaju odlučujuću ulogu. Neće to biti strana volja, nego će biti volja organa BiH. Dakle, to smo dogovorili da izradimo, da ne bi opterećivali ovaj evropski put. Rekli smo da to bude finalizirano do kraja travnja", rekao je Dodik.

Dodao je kako su na sastanku postignuti i određeni dogovori u vezi s proračunom BiH.

Naveo je i da je pismo britanskog veleposlanika u BiH, Juliana Reillyja, glavnom i odgovornom uredniku ATV-a neprimjereno, nedozvoljeno i arogantno.

"Ako ne mogu utjecati na način kako su oni sofisticirano naučili raznim pričama o tome da unesu novac i podmite pojedine novinare ili putem škola koje organizira BBC koje su ranije bile prisutne i gdje se vrši selekcija određenih novinara, obuka, stalni kontakt i vjerojatno određena davanja, onda kada izgube živce to se desi na ovaj način", rekao je Dodik.

Hijena

Naveo je da je Republika Srpska prepoznala Reillyja kao "hijenu koju je trebalo odbiti", te da nije, niti će razgovarati s njim.

"Britanija remeti odnose na Balkanu. Oni misle da je ovo njihovo prirodno stanje gdje zavađaju ljude i ruše sustave. To je poznato još iz vremena Kraljevine Jugoslavije i svih ovih vremena gdje su Britanci odigrali potpuno lošu, pogrešnu, lopovsku ulogu koja je dio njihovog koncepta", rekao je Dodik.

Naime, britabski veleposlanik u BiH uputio je pismo glavnoj i odgovornoj urednici ATV-a, Milijani Kos, u kojem je, između ostalog, naveo da je "zabrinut" zbog priloga ATV-a od 16. siječnja u vezi sa sankcijama koje je Velika Britanija uvela marketinškoj agenciji "Mania" jer je bila angažirana u organizaciji proslave Dana Republike Srpske.

Kos je pak izjavila da joj nije poznato da veleposlanik neke zemlje, za kojeg se jasno zna šta su mu obveze, piše glavnom uredniku medija, te da je to doživjela kao izravan pritisak na profesionalan rad.

Kopirati
Drag cursor here to close