(ne)urađeno

SDA sipa optužbe na račun 100 dana nove vlasti

Iz SDA tvrde da je Trojka za kratko vrijeme isporučila Savezu nezavisnih socijaldemokrata kontrolu nad sigurnosnim sektorom u BiH.
Vijesti / Politika | 10. 05. 2023. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef kluba Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šerif Špago kazao je na press-konferenciji da aktualno Vijeće ministara BiH nije izvršilo nijedan programski zadatak u proteklih 100 dana mandata, ali je usprkos tome, sadašnja vladajuća većina omogućila enorman rast plaća ministrima za više od 600 KM.

Povećanje plaća

Kako je ocijenio, ''povećanje plaća je jedini učinak aktualnog saziva koji dosad nije izvršio ni obvezu o održavanju bar jedne redovne sjednice tjedno''.

''Iako je predviđeno utvrđivanje 61 zakona, u prvih 100 dana Vijeća su utvrđena samo dva, a ništa nije bilo od predloženih izmjena i dopuna Zakona o Oružanim snagama BiH o pojednostavljivanju procedure prijema oko 1.000 potrebnih mladih vojnika. Državnim ovogodišnjem budžetom nije predviđeno ni dovoljno novca za modernizaciju opreme vojnicima'', rekao je.

U parlamentarnu proceduru, naveo je, također nije upućen nijedan zakon koji se odnosi na 14 europskih prioriteta za pridruživanje BiH Europskoj uniji.

Špago je kazao i da u aktualnom sazivu Vijeća ministara nije ispoštovana ni obveza o jednakoj zastupljenosti konstitutivnih naroda BiH. Od ukupno 20 pozicija, Bošnjaci imaju pet. To je procentualno njihov najmanji udio u Vijeću ministara ikad, dok su u proteklom sazivu imali sedam pozicija, više od trećine, dodao je.

Optužbe trojki

U pogledu imenovanja, smatra da je Trojka za kratko vrijeme isporučila Savezu nezavisnih socijaldemokrata kontrolu nad sigurnosnim sektorom u BiH.

Na press-konferenciji, održanoj povodom prvih 100 dana novog mandata Vijeća ministara BiH, osim Špage se obratio i član ovog Kluba Amor Mašović, rekavši da su bez utemeljenja hvalospjevi o uspješnosti aktuelnog saziva Vijeća ministara, tvrdnje da je Bosna i Hercegovina vraćena u fokus promjenom slike o njoj u međunarodnim okvirima.

Jedini "rezultat“ novog saziva koji Mašović vidi u tom smislu je promjena stavova pojedinih međunarodnih zvaničnika u smislu da postoji strah o radikalizaciji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i izjednačavaju vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića sa razarateljima BiH.

Mostar i plin

Safet Kešo, također član, govorio je o aktualnoj temi južne i istočne plinske interkonekcije Bosne i Hercegovine te zaključio da je bez donošenja državnog zakona o plinu, nemoguć ijedan od ovih projekata.

Video: Špago: Slabi učinci novog saziva Vijeća ministara BiH u proteklih 100 dana

Protekli saziv Vlade FBiH, dodaje Kešo, utvrdio je 2021., upravo zbog nedostatka državnog zakona, leg specialis, zakon o južnoj interkonekciji, želeći da ubrza ovaj projekt, ali je zaustavljen u Doma naroda gdje je Klub Hrvata podnio amandman da, kako je rekao, kompanija BH Gas bude eliminirana iz projekta te uvedeno novo poduzeće koje bi bilo formirano u Mostaru.

Lider SNSD-a Milorad Dodik vješto koristi temu nove istočne interkonekcije koja, po Kešinom mišljenju, nije nužna Bosni i Hercegovini. Njenim stavljanjem na dnevni red, SNSD i Dodik uvjetovanju i 'prolazak' južne konekcije, naveo je također Kešo apostrofirajući da navedene dvije interkonekcije nisu u istoj ravni zašto je potreban državni zakon o plinu prije a ne poslije realizacije sličnih projekata.

Kopirati
Drag cursor here to close