Aktualni premijer

SDA i HDZ postigle dogovor o novoj Vladi SBK: Tahir Lendo mandatar

Dogovoreno je da aktualni premijer SBK Tahir Lendo bude mandatar .
Vijesti / Politika | 10. 05. 2023. u 13:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Delegacije SDA i HDZ-a postigle su dogovor formiranja nove Vlade SBK, potvrdili su medijima županijski predsjednici nakon održanog sastanka, piše Fena.

Dogovoreno je da aktualni premijer SBK Tahir Lendo bude mandatar za sastavljanje nove vlade koju će činiti ministri iz SDA i HDZ-a. 

Mandataru je ostavljen rok do sredine narednog tjedna da dostavi imena ministara koje bi, kako je rečeno, u narednih petnaest dana trebala potvrditi Skupština SBK u kojoj SDA i HDZ imaju potrebnih 20 glasova za potvrđivanje vlade.

Podsjetimo nakon što je formirana Federalna Vlada, čekalo se formiranje vlada u Hercegovačko-neretvanskj i Srednjobosanskoj županiji u kojima potrebnu dvotrećinsku većinu od 20 ruku u zakonodavnoj vlasti imaju HDZ BiH i SDA. I dok bi se u HNŽ-u teoretski uz koaliranje s manjim strankama moglo bez sedam zastupnika SDA, u Srednjobosanskoj bez njenih jedanaest ruku - Vlade nema.

Ozbiljni razgovori o Županijskoh vladi, a time i raspodjeli premijerske te osam ministarskih pozicija između izbornih pobjednika u Srednjobosanskoj županiji HDZ-a BiH i SDA očekuju se početkom narednog tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close