Obustava natječajnih procedura

SDA reagirala zbog odluke Vlade FBiH i pozvala da se ne podlegne pritiscima

Način izbora i razrješenja rukovodećih struktura u javnim poduzećima u FBiH jasno propisan Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2023. u 16:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:FENA / Ilustracija

Vlada Federacije BiH, nametnuta nasiljem nad Ustavom, započela je mandat javnom najavom grubog kršenja zakona, smatraju iz Stranke demokratske akcije.

U priopćenju navode da je način izbora i razrješenja rukovodećih struktura u javnim poduzećima u FBiH jasno propisan Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, te Zakonom o privrednim društvima FBiH i Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala.

''Poziv nametnutog premijera Nermina Nikšića članovima uprava javnih kompanija da se povuku s pozicija, neovisno o ostvarenim poslovnim rezultatima i prije isteka mandata, direktno je kršenje zakona. Još opasnija je najava nametnutog premijera da će, na isti način na koji je on došao do pozicije jednokratnom suspenzijom Ustava FBiH, nova Vlada FBiH imenovati uprave javnih poduzeća u skladu sa stranačkim potrebama i zaobilaženjem važećih zakona'', navode.

Dodaje se da je ovakvim najavama Nikšić također u potpunosti ''demaskirao još jedno lažno obećanje vladajućih stranaka o namjeri depolitiziranja javnih poduzeća, s obzirom da u praksi očigledno planiraju raditi suprotno i time definitivno staviti javne resurse pod kontrolu političkih stranaka".

Iz SDA pozivaju članove upravnih struktura javnih poduzeća da ne podlegnu pritiscima i pozivima na nezakonito postupanje.

Obustava natječajnih procedura

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH danas je donijela zaključak u vezi s obustavom natječajnih procedura.

Federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, a naročito Agencija za državnu službu FBiH, zaduženi su da odmah obustave sve započete natječajne procedure za prijem i postavljenje državnih službenika, kao i namještenika, uz izuzetak koji na prijedlog resornog federalnog ministarstva odobri Vlada Federacije BiH.

Usvojenim zaključkom pozvani su članovi uprava i nadzornih odbora privrednih društava s učešćem državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa Federacije BiH da se stave na raspolaganje razvojnim politikama Vlade FBiH i federalnim ministarstvima koja će je provoditi, u skladu s važećim zakonskim propisima.

Resorna federalna ministarstva zadužena su da Vladi dostave prijedloge akata za poništenje raspisanih javnih konkursa i raspisivanje ponovnih javnih konkursa.

Vlada Federacije ovlastila je premijera Nikšića da povuče iz parlamentarne procedure prijedloge zakona i druge akte koje je predložila prethodna Vlada. Ministri su zaduženi da se u roku od 15 dana izjasne o daljem statusu ovih zakona i akata predloženih u periodu od 31. ožujka 2015. do 28. travnja ove godine. Primljena je na znanje informacija o prijedlozima materijala koji su upućeni Vladi FBiH na razmatranje, a koji do danas nisu razmatrani, uz zaključak kojim se ministri i rukovoditelji u nadležnim federalnim institucijama zadužuju da u roku od 15 dana dostave izjašnjenje povlače li iz dalje procedure ili ostaju pri materijalima koji su dostavljeni u prethodnom sazivu Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close