Rat zastavama u gradu na Neretvi

Zastava Palestine na Starom mostu kao odgovor na zastavu Izraela

Zastava je postavljena oko 21 sat, a oko 22 sata, kada je naš reporter obilazio lokaciju Starog mosta, zastave nije bilo.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2022. u 22:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Starom mostu u Mostaru osvanula je u srijedu navečer zastava Palestine, a informaciju je potvrdilo više čitatelja Bljeska.

Zastava je postavljena oko 21 sat, a oko 22 sata, kada je naš reporter obilazio lokaciju Starog mosta, zastave nije bilo.

Pretpostavlja se da je zastava Palestine na Starom mostu istaknuta kao odgovor na osvjetljavanje Starog mosta u izraleske boje, što su u svojim objavama na Facebooku istaknuli pojedini lokalni političari, koji su objave kasnije obrisali.

Podsjetimo, Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače osvanuo je u četvrtak navečer osvijetljen zastavom i bojama Izraela u čast Yom Hazikarona, dana koji Izraelci slave kao Dan sjećanja na pale žrtve.

Čestitku Izraelu uputio je i Dragan Čović, uz fotografiju Starog mosta koju je objavio na Twitteru.

Podsjetimo kako je ranije mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao kako se osvjetljavanjem Starog mosta i Kosače neće politizirati.

''Unatoč tome da smo zaprimili zahtjev za osvjetljavanje Starog Mosta i za Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača, odlučili smo odbiti sve te zahtjeve iz nekoliko razloga'', rekao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić u svibnju prošle godine govoreći o zahtjevima da se povodom sukoba Izraela i Palestine pruže podrške u gradu na Neretvi.

''Prema Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine spomenici pod zaštitom UNESCO-a ne bi se smjeli dovoditi u bilo kakav politički kontekst i to je priča oko Starog Mosta koji jest pod zaštitom UNESCO-a. S druge strane, postoje objekti koji nisu pod zaštitom, ali smo odlučili ne praviti bilo kakvu razliku niti politizirati bilo koji objekt u našem Gradu'', rekao je tada Kordić.

Inače, u Bosni i Hercegovini se zauzimaju strane kad je u pitanju ovaj sukob. Tako je netko izvjesio zastavu Palestine na mostarski Stari most i stari grad u Počitelju, dok je u Sarajevu osvijetljena Vijećnica.

U Banja Luci i Trebinju istovremeno je iskazana podrška Izraelu.

Kopirati
Drag cursor here to close