Prigovaranje zbog dogovaranja

SDA proziva Trojku zbog Izbornog zakona

SDA navodi kako su stranke Trojke pružile ruku spasa Miloradu Dodiku koji je ovih dana ušao u najdirektnije antidaytonske i protuzakonite radnje…
Vijesti / Politika | 18. 04. 2024. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) objavila je priopćenje za javnost u kojem tvrdi da su posljednjim odlaskom na sastanak u Istočno Sarajevo i pristankom na zahtjeve koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH, stranke "Trojke" ponovo kapitulirale pred koalicionim partnerima.

''Ujedno su pružile ruku spasa Miloradu Dodiku koji je ovih dana ušao u najdirektnije antidaytonske i protuzakonite radnje intenzivirajući prijetnje secesijom i negirajući genocid u Srebrenici'', naveli su iz SDA.

Podsjećaju da je odlukom visokog predstavnika od 26. ožujka 2024. godine predviđeno da Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH stupa na snagu na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku ili dok ga ne usvoji uz izmjene i dopune.

''Pristanak stranaka 'Trojke' da zaobiđu ovu odluku i da krenu u usvajanje izbornog zakona bez prethodnog usvajanja izmjena koje je donio visoki predstavnik, zapravo je podrška Miloradu Dodiku u napadima na OHR i rušenju Daytonskog mirovnog sporazuma'', poručuju iz SDA.

Kako navode, "takav odnos Trojke već ranije je najavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tvrdnjom da ne postoji 'sredstvo prinude za provedbu zakona na prostoru entiteta RS'".

''Licemjerna je Nikšićeva izjava da se on, kao federalni premijer 'protivi nametanju odluka', iako je postao premijer upravo nametanjem odluka visokog predstavnika i suspenzijom Ustava FBiH na štetu bošnjačkog naroda. Netočne su i tvrdnje da se usvajanjem Izbornog zakona BiH deblokira europski put, s obzirom da to uopće nije uvjet za početak pregovora s Europskom unijom niti za usvajanje pregovaračkog okvira, već se isključivo radi o namjeri 'Trojke' da ispunjavajući želje Milorada Dodika i Dragana Čovića sačuvaju vlastite pozicije'', navodi se u priopćenju SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close