Napeta Federacija

Bradara: Nije bilo potrebe da se ministri provjere

Predsjednica Federacije BiH kaže da će održati još jedan sastanak s dopredsjednicima Federacije BiH da ih pokuša uvjeriti da stave svoj potpis na imenovanje nove Vlade.
Vijesti / Politika | 03. 04. 2023. u 14:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja mislim da se ovo zove jedna bezočna blokada'', izjavila je za RTV HB, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara koja je navela kako je, kad je u pitanju formiranje Vlade Federacije BiH, ona izvršila svoju ustavnu obvezu.

Navela je kako je sve sukladno ustavu i zakonu ali da je iznenađuju komentari nekih kolega.

''Da je bilo potrebe za bilo kakvim provjerama, ja bih to napravila.  Budući da Ustav ne prepoznaje niti provjere,  niti sigurnosne provjere, provjere u tužiteljstvu, OSA, SIPA-i, ja to nisam bila u potrebi napraviti'', rekla je Bradara.

Navela je i da će održati još jedan sastanak s dopredsjednicima Federacije BiH da ih pokuša uvjeriti da stave svoj potpis na imenovanje nove Vlade.

SDA i OHR

Naime, potpisi dva dopredsjednika nužan su zakonski uvjet da bi o potvrdi imenovanja nove vlade mogao odlučivati Zastupnički dom entitetskog parlamenta.

Kako Refik Lendo odbija potpisati izbor vlade u kojoj nema SDA, a sada to odbija i Igor Stojanvić, jedno od rješenja je da intervenira Schmidt i omogući izglasavanje nove vlade Federacije.

Zbog toga su se stotine prosvjednika okupile u petak pred sjedištem Ureda visokog predstavnika za BiH u Sarajevu, na poziv bošnjačkih nevladinih udruga, kako bi unaprijed iskazali nezadovoljstvo zbog moguće intervencije Christiana Schmidta kojom bi bio deblokiran proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Lendo je rekao kako ne može podržati vladu "bez pobjedničke stranke SDA" te pozvao stranke da dostave nova imena.

On inzistira na tvrdnji da SDA ima pravo biti u vlasti jer je pojedinačno najjača bošnjačka stranka u parlamentu Federacije iako SDA nije sastavni dio bloka koji je dogovorio uspostavu nove vlasti. Uz to tvrdi da je Bradarina odluka ionako nezakonita, jer su odluku o imenovanju vlade trebali istodobno potpisati svo troje dužnosnika. 

Sukobi u SDP

Očekivalo se kako će Bradarino imenovanje rutinski potpisati dopredsjednik Federacije iz reda Srba Igor Stojanović, jer je njegov SDP u koaliciji s HDZ-om, čija je članica predsjednica Federacije, no i on je sada iskazao rezervu jer mu nisu prihvatljivi neki od kandidata za ministarske pozicije.

"Zamjeram način na koji se dolazi do imena. Sporan je cijeli proces kako dolazimo do tih imena", kazao je Stojanović, dodajući kako su u njegovoj stranci "kulminirali sukobi" zbog nekih kadrovskih rješenja.

Tako se ispostavilo kako je Almin Hopovac iz SDP-a, koji bi trebao biti ministar unutarnjih poslova, podignuta kaznena prijava zbog zloporabe službenog položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio ministar u vladi Unsko-sanske županije.

Stojanović također smatra da Sanja Vlaisavljević, koju je HDZ BiH predložio za ministricu kulture, ne bi trebala biti na toj dužnosti, a slično misli i o Anelu Kljaki, kojega je za ministra trgovine predložila stranka Narodni europski savez (NES).

Rok za imenovanje nove vlade Federacije istječe 6. travnja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close