Nakon skupa u Banja Luci

SDA: Pravosuđe mora reagirati na prijetnje smrću Schmidtu

''Od Visokog predstavnika tražimo da poduzme sve neophodne korake i iskoristi mehanizme koji mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma''
Vijesti / Politika | 20. 04. 2022. u 22:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine moraju hitno reagirati na prijetnje smrću koje su Visokom predstavniku Christianu Schmidtu upućene na skupu kojeg je u Banjoj Luci organizirao SNSD", navode u priopćenju iz SDA nakon današnjeg događaja u Banjaluci, prenosi N1.

''Skandalozne i nedopustive prijetnje smrću izrečene u prisustvu i uz odobravanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović jasno su upozorenje da politika SNSD-a predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini. Od Visokog predstavnika tražimo da poduzme sve neophodne korake i iskoristi mehanizme koji mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio ugrožavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i da zaštiti osobni integritet'', naveli su iz SDA.

''Pozivamo članice Vijeća za implementaciju mira, posebno Europsku uniju, SAD i Veliku Britaniju da na drske prijetnje smrću Visokom predstavniku u BiH odgovore na adekvatan način, potpuno izolirajući predvodnike politike koja ugrožava mir i stabilnost'', dodali su u saopćenju.

Podsjetimo, u Banjaluci je danas održan skup ''Sloboda'' koji je formalno organizirala Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da suspendira Zakon o nepokretnoj imovini RS. Skup su podržali predstavnici vlasti ovog entiteta.

Na skupu su upućene prijetnje smrću visokom predstavniku, na što ni prisutni predstavnici vlasti nisu reagirali

Skupina harmonikaša pjevala je: ''O moj Schmidte, ne kači se s nama, ubit će te lole među nama''. Tijekom sknadalozne pjesme Dodik i entitetska predsjednica Željka Cvijanović su se smiješili.

Kopirati
Drag cursor here to close