Konaković

SDA podvalila priču kako bi nastavila kontrolu SIP-a

"Oni čine sve da i dalje ostanu u potpunoj kontroli procesa izbora biračkih odbora, jer su godinama unazad pokazali da oni brojeći anuliraju glasove građana BiH", istaknuo je Konaković.
Vijesti / Politika | 01. 02. 2024. u 14:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govoreći o jučerašnjoj sjednici Doma naroda i odbijanju prijedloga izmjena Izbornog zakona koje je predložila SDA, čelnik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je naveo da je to urađeno u skladu s dogovorom političkih lidera iz Laktaša, te dodao da bi partneri u vlasti do kraja veljače trebali ponuditi bolja rješenja za Izborni zakon.

Kontrola

Konaković kaže kako je SDA ''svojim prijedlogom pokušala podvaliti priču o kriterijima izbora članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa željom da i dalje potpuno kontrolira ovo tijelo i bira skoro 3.000 predsjednika biračkih odbora i njihovih zamjenika''.

"Oni čine sve da i dalje ostanu u potpunoj kontroli procesa izbora biračkih odbora, jer su godinama unazad pokazali da oni brojeći anuliraju glasove građana BiH", istaknuo je Konaković.

Naime, izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas podržali zahtjev da se o izmjenama Izbornog zakona raspravlja po hitnoj i skraćenoj proceduri, te će on biti razmatran u redovnoj proceduri..

Izaslanik Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je nakon da bi adekvatnije rješenje ovog problema bio potpuno novi izborni zakon, koji bi bio dio konsenzusa i dogovora predstavnika naroda i građana u BiH.

Od 2026.

Šef Kluba izaslanika srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da je protiv hitne procedure zbog toga što nisu ispunjeni osnovni uvjeti da bi jedan zakonski prijedlog bio razmatran po hitnoj proceduri.

"Ne znam šta je ispunjeno u članu 124 u kojem se kaže `visoki stepen hitnosti`, kada se kaže da će ovaj zakon stupiti na snagu osam dana od dana objavljivanja, a primjenjivat će se od 2026. godine", naveo je Nović.

Izaslanik Kluba Hrvatskog naroda Ilija Cvitanović tijekom rasprave o razmatranju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku rekao je da nitko ne može podržati zakon u kojem će biti apsolutno tehničke izmjene.

Kritizirao je i nekoliko članova ovog zakonskog prijedloga, među kojima je onaj koji, kako je naveo, kaže da sadašnji saziv Središnjeg izbornog povjerenstva nema alternativu, "da još deset godina isti SIP treba upravljati procesima".

Šef Kluba Bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefik DŽaferović je pozvao visokog predstavnika u BiH da nametne izmjene Izbornog zakona.

Do 20. veljače

Također, hitna procedura nije izglasana ni za Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, te će ona ići na usuglašavanje

Konaković je po tom pitanju rekao kako je odbijanje usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti negativna odluka, jer kako je rekao, nije bilo potrebe da se ne usvoji zakon koji je usklađen, dogovoren i koji je prošao Savjet ministara.

"To je jedan od važnijih zakona koji nam EU mjeri i nemam informacije zašto je SNSD to usporio, jer postoji usklađivanje na Kolegiju da se i dalje živim drži ovaj zakon, koji bi, ako ode u redovnu proceduru, mogao ispasti iz dinamike donošenja odluka", rekao je Konaković.

Rekao je kako je važno donošenje europskih dokumenata prije 20. veljače, ističući da pojedinim europskim zemljama treba nekoliko tjedana da u svojim parlamentima pripreme suglasnost za početak pregovora EU i BiH.

"To znači da bi europski tajnik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi taj prijedlog Europske komisije trebao pisati polovinom veljače i iz tih razloga je bitna dinamika usvajanja ovih zakona", zaključio je Konaković.

Kopirati
Drag cursor here to close